AYM'den yeni uzman çavuş kararı

AYM'den yeni uzman çavuş kararı
Anayasa Mahkemesi (AYM), jandarma uzman erbaşların taksirli suçlardan 6 veya daha fazla ceza alması halinde sözleşmelerinin feshedilmesi kararında değişilğe gitti.

Antalya 4. İdare Mahkemesi'nin, 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanunu'nda yer alan bir düzenlemenin Anayasa'ya aykırı olduğuna hükmettiği bir karar, Türkiye'de hukuk ve kamu hizmetleri açısından önemli bir dönemeç oluşturacak.

Mahkeme, jandarma uzman çavuşların taksirli suçlardan dolayı 6 ay veya daha fazla hapis cezası alması durumunda sözleşmelerinin feshedilmesine ilişkin düzenlemenin iptaline karar verdi.

Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) iptal kararında, söz konusu düzenlemenin kamu hizmetlerinde kalma hakkını sınırladığı vurgulandı. Kararda, temel hak ve özgürlüklere getirilen sınırlamaların meşru bir nedene dayanması gerektiği belirtildi. Suç kavramının "kasıt" ve "taksir" unsurlarıyla açıklandığı kararda, uzman erbaşların milli güvenliğe yönelik görevlerde bulunduğuna dikkat çekildi.

Karar metninde, taksirli suçlardan dolayı uzman erbaşların kamu görevinden çıkarılmasının, görevin niteliğinden kaynaklanan bir sınırlama olmadığı belirtildi. Bu durumda, söz konusu düzenlemenin Anayasa'nın 13. ve 70. maddelerine aykırı olduğu sonucuna varıldı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar