AYM Başkanı Arslan'ın 'özgürlükçü laiklik' söylemine yanıt geldi

AYM Başkanı Arslan'ın 'özgürlükçü laiklik' söylemine yanıt geldi
Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan’ın laiklik çıkışına cevap geldi. Laiklik ilkesini 'türban' sorunu kapsamında ele alan Arslan'ın 'Eski katı laiklik değişti' söylemine yanıt veren eski Yargıtay Cumhuriyet Savcısı ve eski Yargıçlar ve Savcılar Birliği Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, ''Laiklik; özgürlük, bağımsızlık, egemenlik; din ve inanç özgürlüğü dahil bütün hak ve özgürlüklerin güvencesi demek” yorumunda bulundu.

'ESKİ KATI LAİKLİK YOK' DİYEN AYM BAŞKANINA YANIT GELDİ!

AYM Başkanı Zühtü Arslan''ın laiklik hakkında sarf ettiği sözler yankı uyandırdı. AYM’nin 60. kuruluş yıldönümü için önceki gün düzenlenen programda konuşan AYM Başkanı Arslan, önceden yaşanılan türban sorununa dikkat çekerek, “Eski katı, pozitivist, yasakçı laiklik anlayışı yerine daha esnek, özgürlükçü bir laiklik anlayışı benimsendi” açıklaması yaptı.

''LAİKLİĞE YÖNELİK SALDIRILARIN ARTMASINA YOL AÇIYOR''

Arslan’ın bu açıklamasına yanıt veren Ömer Faruk Eminağaoğlu, “Laiklik; özgürlük, bağımsızlık, egemenlik; din ve inanç özgürlüğü dahil bütün hak ve özgürlüklerin güvencesi demek” ifadelerini kullandı. “Özgürlükçü laiklik” ifadesi ile “laikliğin, özgürlükleri kısıtlayan bir nitelikmiş gibi gösterildiğini, laiklik ilkesinin içi boşaltıldığını ve Cumhuriyetin laik niteliğine yönelik saldırıların artmasına yol açıldığını” vurgulayan Eminağaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “AYM’nin, anayasanın, hukukun üstünlüğünü koruması, buna yönelik kararlara imza atması gerekirken kendisini de bağlayan İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi kararlarına aykırı olarak verdiği kararları savunmak için hukuk dışı gerekçelere sığınması son derece üzüntü verici. Unutulmaması gerekir ki laiklik ilkesi anayasanın da AYM’nin de varlığının temelidir.” 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar