Ayçiçek yağında gümrük vergisi oranları indirildi

Ayçiçek yağında gümrük vergisi oranları indirildi
Cumhurbaşkanı Erdoğan kararıyla ayçiçeği tohumunda yüzde 27 yerine yüzde 12, ham ayçiçeği yağında ise yüzde 36 yerine yüzde 22 oranında gümrük vergisi uygulanacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan yeni kararla birlikte, ayçiçeği tohumunda gümrük vergisi oranı yüzde 27'den yüzde 12'ye, ham ayçiçeği yağında ise yüzde 36'dan yüzde 22'ye indirildi.

Ticaret Bakanlığı tarafından alınan kararın gerekçesi, ayçiçeği piyasalarının sağlıklı işlemesi ve spekülatif fiyat artışlarının önlenmesi olarak açıklandı. Yürürlüğe girecek olan karar, 15 Nisan tarihine kadar geçerli olacak.

Bu düzenleme ile yağlık ayçiçeği tohumunda uygulanan gümrük vergisi yüzde 27'den yüzde 12'ye, ham ayçiçeği yağında uygulanan gümrük vergisi ise yüzde 36'dan yüzde 22'ye çekildi. Kararın amacı, çiftçilerin korunması, arz-talep dengesinin sağlanması ve piyasa fiyatlarının doğru yönlendirilmesi olarak belirtildi.

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Hasat döneminde yüksek gümrük vergileri uygulanarak çiftçilere gerekli korumanın sağlandığı ayçiçeği tohumunda; yerli tohum arz miktarının ve ayçiçeği yağı tüketiminin artacağı öngörülen dönemlerde, ayrıca kuraklık gibi iklim şartları ve küresel üretimde meydana gelen değişiklikler de dikkate alınarak, ihtiyaç duyulan oranda ve çiftçilerimizi olumsuz etkilemeyecek ölçüde bir düzenlemenin yapılması ihtiyacı oluşmuştur" denildi.

Ayrıca, Tarım ve Orman Bakanlığı ile sektör kuruluşları ile yapılan istişare sonucunda ayçiçeği tohumu için 100 bin ton, ham ayçiçek yağı için ise 250 bin ton ile sınırlı olmak üzere tarife kontenjanı açıldığı belirtildi. Bu kontenjanlar, çiftçilerin, üreticilerin ve tüketicilerin ihtiyaçları göz önünde bulundurularak belirlendi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar