Ay sonunu kredi kartıyla getirenler dikkat!

Ay sonunu kredi kartıyla getirenler dikkat!
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), kredi kartlarının asgari ödeme tutarlarıyla ilgili değişiklik yaptı.

AY SONUNU KREDİ KARTIYLA GETİRENLER DİKKAT!

Limiti 25 bin TL''nin altında olan kartlar için asgari ödeme tutarı dönem borcunun yüzde 20''si, limiti 25 bin TL''nin üzeri olan kartlar için asgari ödeme tutarı dönem borcunun yüzde 40''ını kapsayacak. Böylelikle eskiden dönem borcu 10 bin olan bir kişinin asgari ödeme tutarı 2 bin iken bu kararla birlikte 4 bine çıkmış oldu.

Kredi kartı asgari ödeme hesaplama işlemi kart limitine göre belirleniyordu. Asgari ödeme oranı önceki hesaplamalarda yüzde 20 olarak biliniyordu. Bu oran, mevcut dönem borcu için ödenmesi gereken minimum tutarı ifade ediyor. Bu tutarın altında ödeme yapılması durumunda borca gecikme faizi işleyecek. Limiti 25 bin TL''nin altında olan kredi kartları ise ''minimum ödeme tutarı yüzde 40 olacak'' şeklindeki kararın dışında bırakıldı.

Söz konusu kart sahipleri asgari ödeme tutarı olarak dönem borçlarının yüzde 20''sini ödemeye devam edebilecek.

KREDİ DÜZENLEMESİ...

BDDK''nin bir diğer düzenlemesi ise tüketici kredilerine ilişkindi. Alınan karardan sonra tüketici kredilerinde vade sınırı 50 bin TL üzerindeki krediler için 24 ay, 100 bin TL''nin üzerindeki krediler için ise 12 ay olarak belirlendi.

BDDK konut kredilerinde kredi değer oranının tutara göre farklılaştırılması, kredilerin yatırım ve ihracat gibi üretken alanlara yönlendirilmesi gibi konularda çalışmaların sürdüğünü açıkladı.

DEVAM ETMEKTE OLAN ÇALIŞMALAR

 Konut kredilerinde kredi değer oranının tutar bazlı farklılaştırılması,

Ticari krediler başta olmak üzere selektif yaklaşımın iyileştirilmesi amacıyla kredilerin yatırım ve ihracat gibi üretken alanlara yönlendirilmesi,

Yurt dışı yerleşiklerle türev işlem gerçekleştiren tüzel kişilere kullandırılacak kredilerin risk ağırlığının artırılması,

Yurt dışı yerleşiklere tahsisli swap imkanının getirilmesi hususlarında gerekli adımlar ivedilikle atılacaktır.”

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar