Avrupa'da yeni salgın ortaya çıktı: DSÖ'den korkutan uyarı

Avrupa'da yeni salgın ortaya çıktı: DSÖ'den korkutan uyarı
Avrupa'da görülen papağan virüsü nedeniyle 5 kişi hayatını kaybetti. Dünya Sağlık Örgütü konuyla ilgili açıklama yaptı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Avrupa'da çoğunlukla kuşları etkileyen bir solunum yolu enfeksiyonu olan papağan humması salgını nedeniyle 5 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

SALGIN BEŞ ÜLKEYİ ETKİLEDİ

Salgın 2023 yılı boyunca ve 2024 yılının başında Avusturya, Danimarka, Almanya, İsveç ve Hollanda'da görüldü. DSÖ, bu ülkelerde papağan humması vakalarında önceki yıllarda görülenin ötesinde "olağandışı ve beklenmedik bir artış" olduğunu bildirdi. Hastalık toplamda yaklaşık 90 kişiyi etkiledi ve beş ölüm rapor edildi.

pexels-frans-van-heerden-1463295.jpg

PAPAĞAN HUMMASI NEDİR?

Papağan humması veya psittakoz, Chlamydia psittaci adı verilen bir bakteri türünden kaynaklanır. Bu bakteri köpekler, kediler ve atlar da dahil olmak üzere pek çok memeliyi enfekte edebilir, ancak en sık kuşları enfekte eder.

pexels-ilo-frey-2317904.jpg

İNSANLARA NASIL BULAŞIR?

İnsanlar C. psittaci içeren havadaki partikülleri soluyarak psittakoza yakalanabilir. Hastalık genellikle enfekte kuşların, özellikle de papağan, ispinoz veya kanarya gibi evcil hayvanların nefeslerinden, dışkılarından veya tüy tozlarından yayılan partikülleri soluyarak bulaşır.

pexels-magda-ehlers-1427447.jpg

BELİRTİLERİ NELERDİR?

Psittakoz tipik olarak insanlarda hafif hastalığa neden olur. Belirtileri ateş, titreme, baş ağrısı ve kuru öksürük gibi gribe benzer ve genellikle kişi bakteriye maruz kaldıktan sonraki beş ila 14 gün içinde ortaya çıkar.

pexels-jamshed-ahmad-1316294.jpg

TEDAVİSİ VAR MI?

Antibiyotikler, enfeksiyonun erken dönemlerinde kullanıldıklarında hastalığı etkili bir şekilde iyileştirir ve zatürre ve kalp iltihabı gibi ciddi komplikasyonların önlenmesine yardımcı olurlar.

pexels-tim-mossholder-1618424.jpg

SALGININ NEDENİ BELİRSİZ

DSÖ, ülkelerdeki vaka artışının gerçekten daha fazla insanın hastalığa yakalanmasından mı yoksa gelişmiş gözetim ve teşhis teknikleri sayesinde daha fazla vakanın tespit edilmesinden mi kaynaklandığını belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu söyledi.

pexels-creativebin-135940.jpg

KUŞ SAHİPLERİNE TAVSİYELER

DSÖ, evcil kuş sahiplerine hayvanlarının kafeslerini temiz tutmalarını, evcil hayvanlarını aşırı kalabalıktan kaçınmalarını ve kuşlara veya dışkılarına dokunurken ellerini yıkamalarını tavsiye ediyor. Yeni alınan kuşlar da eve ilk getirildiklerinde karantinaya alınmalı ve hasta olmaları halinde veterinere götürülmelidir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar