Avrupa Parlamentosu'ndan elektronik aletlere ilişkin karar

Avrupa Parlamentosu'ndan elektronik aletlere ilişkin karar
Avrupa Parlamentosu (AP), elektronik aletlere ilişkin daha ekonomik ve kolay tamir seçenekleri teşvik kurallarına ilişkin karar verdi.

Avrupa Parlamentosu (AP), artık daha kolay ve ekonomik tamir seçenekleri sunarak akıllı telefon, televizyon, çamaşır makinesi ve elektrik süpürgesi gibi ürünlerin tamir edilmesini teşvik edecek yeni kurallara onay verdi.

Strazburg'da gerçekleşen AP Genel Kurul oturumunda, arızalı ürünlerin onarımını destekleyecek olan yeni tamir hakkı kuralları 584 "evet" oyuyla kabul edildi.

Bu kararla, tüketicilerin bozulan, hasar gören veya kusurlu olan cihazlarını yenisiyle değiştirmek yerine tamir ettirmesi teşvik edilecek.

Tüketicilerin tamir hakkını güçlendirecek olan yeni önlemler, bozuk ürünlerin kolayca tamir edilmesini sağlayacak şekilde tasarlanacak.

Onarım hizmetlerine erişim daha kolay, hızlı ve maliyet açısından uygun hale getirilecek, böylece tüketicilerin değişim yerine tamir seçeneğine yönelmeleri desteklenecek.

Yeni kurallar, AB düzenlemeleri kapsamında onarım gerektiren tüm ürünler için geçerli olacak. Tüketiciler, akıllı telefon, televizyon, çamaşır makinesi ve elektrik süpürgesi gibi ürünlerin bozulması durumunda üreticilerden yenisiyle değiştirmek yerine onarılmalarını talep edebilecekler.

Ayrıca, garanti kapsamında onarılan ürünlerin yasal garanti süresi 1 yıl daha uzatılacak. Bu uzatma, tüketicileri değiştirme yerine onarıma yönlendirecek bir teşvik olarak görülüyor.

Üreticilerin, teknik olarak onarılabilir ürünleri garanti süresi sona erdikten sonra da tamir etmeleri gerekecek.

Tüketicilere önemli tamir hizmeti bilgilerini sağlamak için Avrupa çapında bir bilgi sistemi kurulacak.

Bu yeni tamir hakkı kuralları, üye ülkelerin onayının ardından AB'nin resmi gazetesinde yayımlanarak yürürlüğe girecek.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar