Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Prof. Dr. Osman Erk

Prof. Dr. Osman Erk

Sağlıkla kalın

Atalarımızın beslenme alışkanlığını örnek alalım

Sağlıklı bir hayat için atalarımızın beslenme alışkanlıklarını örnek almamız gerekiyor. Tarım ilaçları zehir saçıyor. Yüzlerce hastalığa neden oluyor. Sağlık için zeytin, enginar ve brokoliyi sofradan eksik etmemek gerekiyor...

Tamamen doğal ve katkısız besinleri tüketmek vücudun bağışıklığını destekliyor. Hastalıklardan koruyor. Yapılan araştırmalar, dünyada tamamen organik beslenmeye geçildiğinde 120'den fazla hastalığın ortadan kalkacağını gösteriyor.

Endüstriyel gıdalar, tarım ilaçları ve kimyasal gübreler yediğimiz besinleri adeta zehire çeviriyor. Endüstriyel tarım olmadığında dünyada açlık sorunu olacağını ileri sürenleri, yapılan araştırmalar yalanlıyor. Michigan Üniversitesi'nin araştırmasına göre, tüm dünyada organik tarıma geçildiğinde kişi başına 4 bin 380 kalori düşeceği hesaplanıyor.

Organik gıda üretiminden mutfağa kadar her aşamada kimyasal gübre, tarım ilaçları, hormon, antibiyotik, büyüme faktörleri ve GDO'lu tarımlar kullanılıyor. Bu ürünler içerdiği toksik madde nedeniyle sağlığa zarar veriyor. Organik gıdalar ise toksik madde içermiyor. Kanseri önlüyor. Organik gıdalarda bulunan ve salvestrol adı verilen moleküller sadece kanserleşen hücrelerde bulunan, normal hücrelerde asla bulunmayan CYP1B1 enzimini aktif hale getiriyor. Kanserli hücreleri öldürüyor.

Özellikle bitkilerde kullanılan tarım ilaçları, yiyeceklerdeki tüm vitamin ve mineralleri yok ediyor. Bu nedenle yediğimiz sebzeler, bize fayda sağlamıyor aksine hasta ediyor. Sebzeler, meyveler, otlar ve baharatlar organik olarak yetiştirildiklerinde bu bileşikleri hayat kurtarıyor. Özellikle zeytin, enginar, lahana, brokoli, elma, armut, çilek, yaban mersini, fesleğen, ada çayı ve kekik mucizeler yaratıyor.

Akdeniz ve Okinawa diyeti

Sağlıklı ve uzun bir ömrün yolu, sağlıklı beslenmekten geçiyor. Doğru besinleri doğru miktarda tüketmek, vücudun bağışıklık sistemini destekliyor. Araştırmalar, günümüzde değişen beslenme alışkanlıkları nedeniyle hastalıkların görülmesinde artış yaşandığını belirtiyor.

Sağlıklı ve uzun bir ömrün yolu, sağlıklı beslenmekten geçiyor. Doğru besinleri doğru miktarda tüketmek, vücudun bağışıklık sistemini destekliyor. Araştırmalar, günümüzde değişen beslenme alışkanlıkları nedeniyle hastalıkların görülmesinde artış yaşandığını belirtiyor.

Birçok çalışma bitkisel beslenmenin ve işlenmemiş doğal gıdaların sağlık açısından faydalarına değiniyor. Sağlığa yararlı diyetler arasında Akdeniz ve Okinawa diyeti dikkat çekiyor. Tamamen bitkisel olan bu diyetler, Alzheimer'dan kalp hastalıklarına, kanserden obeziteye kadar pek çok hastalığa karşı koruma sağlıyor. Akdeniz diyeti denildiğinde akla taze, rengarenk sebze ve meyveler ile soğuk sıkım zeytinyağı akla geliyor. Japonların beslenme alışkanlıklarını yansıtan Okinawa diyeti ise taze ve çok az pişmiş sebzeler ve otlardan oluşuyor. Akdeniz ve Okinawa diyetlerinde günlük alınan kalorilerin büyük bir kısmı bitkisel besinlerden geliyor.

Her iki diyette de kırmızı et ve işlenmiş et ürünleri yer almıyor. Bunların yerine balık tercih ediliyor. Uzun yaşamak için günlük alınan kalorinin %90'ının taze, çiğ ve işlenmemiş mümkünse organik bitkisel gıdalardan alınması gerekiyor. Hayvansal ürün ve et tüketilecek ise çok az ve organik olması gerekiyor. Katkı maddeli gıdalar da hastalıkları beraberinde getiriyor. İşlenmiş ve paketlenmiş gıdalardan önemle uzak durulması gerekiyor.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları