Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Mehmet Akif Cenkci

Mehmet Akif Cenkci

Askerlik nedeniyle ayrılırsanız kıdem tazminatı alabilirsiniz

Çok kıymetli okuyucularım her Salı olduğu gibi bugünkü köşemde de sizlerden gelen soruları cevaplandıracağım.

Merhabalar Mehmet Bey; Ben kurumsal bir firmada 5 yıldır çalışmaktayım. 2020 Şubat ayında askere gideceğim. Firmama sözlü olarak haber verdim. Askere giderken kıdem tazminatımı almak istiyorum. (Dönünce aynı şirkette çalışmak istemiyorum). Öncelikle askerlik nedeniyle istifa etmek zorunda mıyım? Yoksa sadece sevk belgemi verip direkt askere gidersem tazminatımı yatırırlar mı? Diğer sorum, ihtar çekmeli miyim? Zira önceki askere giden arkadaşlarımın tazminatlarının eksik yattığı bilgisini aldım. İstifa edip, etmeme konusunda tereddütteyim. Yardımınızı bekliyorum. Kolaylıklar diliyorum. Furkan Akgün

Furkan Bey, çalışmış olduğunuz firmada 1 yıldan fazla hizmetiniz olduğundan dolayı kıdem tazminatını hak ediyorsunuz. Askerlik görevinizi ifa etmek için işyerinizden ayrılmak durumunda olduğunuzu bir dilekçe ile işvereninize bildirmeniz ve bu dilekçeye askerlik sevk belgelerinizi eklemeniz gerekmektedir. Sözlü yapılan müracaatlarda işveren askerlik nedeni ile ayrıldığını bilmiyorduk diyebilmektedir. İspatı açısından yazılı başvuruda bulunmanızı tavsiye ederim. Yalnız burada dikkat edilmesi gereken husus işverene teslim edilen dilekçe ve eklerinin işveren tarafından teslim alındığının ispatıdır. Bunun için de teslim ettiğiniz evrakları iki nüsha düzenleyip, sizde kalan bir nüshasına işverenin teslim aldığına dair kaşe ve imzalaması gerekmektedir. Genelde karşılaştığımız somut olayları incelediğimizde işveren bu tarz bir dilekçeyi usulüne uygun teslim almaktan imtina ettiğini görmekteyiz. Böyle bir durum söz konusu olduğunda en garantili yöntem dilekçe ve evrakların noter aracılığı (ihtar) ile işverene gönderilmesi gerekmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken başvurunun yapıldığının ispatıdır. Bu noter olabileceği gibi, PTT iadeli taahhütlü gönderimde yapılabilir. Ben genelde bu durum için istifa kavramını kullanmayı doğru bulmuyorum. İstifa kavaramı karışıklığa meydan verebilmektedir. Onun için ''askerlik nedeniyle iş sözleşmesini sonlandırma'' demek daha doğru olacaktır. Yani siz istifa etmeyeceksiniz. Tazminatınızın derhal ödenmesi gerekmektedir. Eksik bir ödeme olduğunda fazlaya ilişkin talebiniz karşılanmıyorsa ilk önce Arabuluculuğa müracaat etmeniz, Arabuluculukta anlaşılamadığı takdirde ise İş Mahkemelerinde dava açmanız gerekir. Askerlikten döndükten sonra aynı işyerinde çalışıp çalışmamak sizin takdir ve tasarrufunuzda olan bir konudur. Bu durum kıdem tazminatınızı almanıza engel değildir.

Kıdem tazminatını işveren öder

Emeklilik zamanımız dolunca toplu parayı çalıştığımız iş yerinden mi alıyoruz, nasıl hesaplama yapılıyor. Toplam prim mi yoksa en son nerde ne kadar çalıştıysak onun hesabı mı yapılıyor. Arzu Bayram.

Arzu Hanım, 4/c statüsünde çalışan Emekli Sandığı'na tabi devlet memurları ve 4/a statüsünde çalışan kamu işçileri emekli olduklarında ikramiyelerini alırlar. Toplam kamud ki hizmetleri baz alınır. 4/a statüsünde özel sektörde çalışan işçiler ise en az aynı iş yerinde ya da aynı işverenin farklı iş yerlerinde bir çalışmış olmaları şartıyla emekli olduklarında her bir yıla bir aylık brüt maaşı tutarında kıdem tazminatı ödemesi işverence yapılır.

Evlilik nedeniyle kıdem tazminatı alma hakkınız var

Merhabalar Mehmet Bey, ben 3 yıldır aynı iş yerinde çalışmaktayım evliliğim nedeniyle iş sözleşmemi tek taraflı feshederek kıdem tazminatı almak istiyorum bu konuda çalıştığım şirket bana ödeme konusunda sıkıntı çıkartırsa ne yapmalıyım. Ceyla Ay

Ceyla Hanım, evlilik nedeni ile iş sözleşmesini resmî nikahınız yapıldıktan bir yıl içerisinde feshedebilirsiniz. Evlendiğinize dair belge ile işverene yazılı bir dilekçe ile müracaat etmelisiniz. İşveren kıdem tazminatınızı ödemek istemez ise ilk önce Arabuluculuğa başvurmanız şayet Arabuluculukta herhangi bir anlaşma sağlanamaması durumunda ise İş Mahkemelerinde dava açmanız gerekmektedir.

İşe iade taleplerinde yasal sürelere dikkat!

Mehmet Akif Bey iyi çalışmalar diliyorum. Ben iş yerinden haksız yere çıkarıldım. Tarafıma hiçbir şekilde herhangi bir ödeme yapılmadı. İşe iade talebiyle Arabuluculuğa başvurdum. Arabuluculukta anlaşma olmadı. Dava açmak için herhangi bir zaman sınırlaması var mıdır? Ayla Bilgin

Ayla Hanım, işe iade talebiniz konusunda Arabuluculukta anlaşma sağlanamadıysa, Arabuluculuk son oturum tutanağının aslı ile son tutanağın tutulduğu tarihten sonra iki hafta içerisinde iş mahkemelerinde dava açabilirsiniz.

463 gün daha çalışırsanız emekli olursunuz

Merhaba ben Muzaffer Çetin, 15/07/1969 doğumluyum. İlk sigorta başlangıcım 01/04/1987 ve 4912 gün primim var ne zaman ekli olabilirim?

50 yaş, 25 yıl sigortalılık süresi ve 5375 prim gün sayısı şartlarına tabisiniz. 463 gün daha çalışmanız durumunda 4/a (SSK)dan emekli olabilirsiniz.

117 gün sonra emekli olursunuz

İyi çalışmalar, 12.05.1974 doğumluyum, hizmete başlama yılım ise 01.12.1988 şu an toplamda 5183 gün SSK hizmetim var. Ne zaman emekli olabilirim. Teşekkür ederim şimdiden. Nermin Balta

45 yaş, 20 yıl sigortalılık süresi ve 5300 prim gün şartlarına tabisiniz. 117 gün daha sigortalı çalışmanız durumunda emekli olabilirsiniz.

10 ay işsizlik maaşı bağlanır

Mehmet Bey, 7 senedir aynı firmada çalışırken işyerim küçülmeye girmelerini gerekçe göstererek beni ve bazı arkadaşlarımı işten çıkarttı. Ben işsizlik maaşımdan ne kadar süre yararlanabilirim? İşsizlik maaşından vergi kesintisi yapılıyor mu? Kamil Savaş/İstanbul

Kamil Bey, 1080 günden fazla sigortalı olduğunuzdan dolayı 300 gün yani 10 ay boyunca işsizlik maaşından yararlanabilirsiniz. İşten çıkartıldığınız tarihten itibaren 30 gün içerisinde İŞKUR'a bizzat veya resmî internet sitesinden başvuruda bulunmanız gerekmektedir. İşsizlik maaşından sadece damga vergisi kesintisi yapılır, başkaca herhangi bir kesinti yapılmaz. 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları