Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Mehmet Akif Cenkci

Mehmet Akif Cenkci

Askerlik nedeniyle ayrılan işçi ihbar tazminatı alamaz

Merhaba, yedi aylık çalışanım. Askerlik nedeniyle işten çıkacağım. Kıdem tazminatı alamayacağım söylendi, ihbar tazminatı alabilir miyim? Ruşen Mat/İstanbul

Ruşen Bey, işyerinde bir yıl kıdeminiz yani çalışmışlığınız olmadığından dolayı kıdem tazminatına hak kazanamazsınız. Ayrıca askerlik nedeniyle işten ayrılan işçi ihbar tazminatı alamaz. İşyerinde fazla mesai ücretiniz var ise bunu talep edebilirsiniz.

Eksik günleriniz için prim satın alamazsınız

Benim emekli olmam için 540 gün primim eksik. Kredi çekip bu eksik primimi ödemek ve emekli olmak istiyorum. Bana yardımcı olabilir misiniz? Burcu Hanım/Malatya

Burcu Hanım, eksik günlerinizi ancak SGK hizmet borçlanması ile tamamlayabilirsiniz. Eksik günleriniz için haricen prim satın alma gibi bir durum söz konusu değildir. Doğum borçlanması şartları size uyuyorsa bu şekilde borçlanma yapabilirsiniz. Ya da yurtdışında geçen süreniz varsa bunu borçlanabilirsiniz.

Arabuluculuk başvurusunda bulunmalısınız

Ben 5 yıldır özel bir şirkette çalışıyorum. Resmî tatil günleri hafta sonuna gelmediği sürece hep çalıştım ve karşılığında da fazla ücret almadım. Bu durumu patrona söylediğimde bana çalışıyorsan çalışmıyorsan çık git dedi. Bu ücretlerimi almak için ne yapmalıyım?

Ulusal Bayram ve Genel Tatil günlerinde yapmış olduğunuz çalışmaların ücretini alamadıysanız. Adliyelerdeki Arabuluculuk bürosuna başvurarak Arabuluculuk müracaatı yapmalısınız. Arabuluculukta anlaşıp anlaşmamak tarafların iradesi ile mümkündür. Şayet anlaşma sağlanamazsa İş Mahkemelerinde dava açmalısınız. Arabuluculuk toplantılarına muhakkak alacağınızı hesaplayarak veya hesaplatarak katılmanızı tavsiye ederim.

Emekli maaşınızı istediğiniz bankadan alabilirsiniz

Mehmet Akif Bey, ben Eylül ayında emekliliği hakkediyorum. Emekli maaşının istediğimiz bankaya nakil ettirilebileceğini biliyorum. Ancak ilk maaşım nereden alabilirim. İlk maaşın devlet bankasına yatırılması gibi bir durum var mıdır?

Öncelikle emekliliğiniz şimdiden hayırlı ve uğurlu olsun. İlk maaşın devlet bankasına veya PTT'ye yatırılması zorunlu değildir. Emeklilik müracaatında bulunacağınız zaman başvuru formundaki banka kısmına maaşı almak istediğiniz banka ismi ve şube ismini yazmanız yeterli olacaktır. Otomatik olarak istediğiniz o bankada adınıza maaş hesabı açılacak olup, ilk maaşınızda oraya yatacaktır.

Doğum borçlanması ise eksik primlerinizi tamamlayabilirsiniz

Malulen emekli olabilmem için en az 1800 gün çalışmış olmam gerektiği bilgisini banan SGK'dan verdiler. Benim ise 1800 günden az hizmetim var. 1800 güne tamamlamak için doğum borçlanması yapabilir miyim? Esin Güler/İstanbul

Esin Hanım, malulen emekli olabilmenin diğer tüm şartlarını yerine getiriyorsanız ve doğum borçlanması şartları da size uygun ise borçlanma yapabilirsiniz. Doğum borçlanması ile priminizi 1800 güne tamamlayabilirsiniz. Bunda herhangi bir sıkıntı yoktur.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları