Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Mehmet Akif Cenkci

Mehmet Akif Cenkci

Askerlik Borçlanması Nedir?

Sevgili okuyucularım, her çalışanın tabi ki de hayali emekli olmaktır. Emekli olmak için üç kural vardır. Bunlardan ilki ise; sigortalılık süresidir. Sigortalılık süresi kişi ilk çalışmaya başladığı tarihte başlar ve çalışsa da çalışmasa da işlemeye devam eder. İkinci kural ise; yaştır. Son kural olarak ise; prim gün sayısıdır. Yani kişinin çalıştığı gün sayısıdır. Askerlik borçlanması ile kişiler prim gün sayısı kazanabileceği gibi emekli olacağı tarihi de öne çekebilirler.

Askerlik borçlanması ile erkek sigortalılar yedek subay okulundaki süreleri, er veya erbaş olarak silah altında geçirdikleri süreleri borçlanabilmektedirler. Borçlanma talebinde bulunmak isteyenler Sosyal Güvenlik Merkezleri'ne askerlik durum belgesi ile müracaat ederek borçlanma yapabilirler. Emekli olabilmek için sigortalılık süresi ve yaş şartını tamamlayan kişiler borçlanmayla eksik prim günlerini tamamlayabilirler. Askerlik borçlanması en fazla askerlik yapılan süre kadar borçlanılabilir. 18 ay askerlik yapan biri en fazla 540 gün borçlanma yapabilir. Kişi isterse ihtiyacı olan süre kadar da borçlanma talebinde bulunabilir. Örneğin; 18 ay askerlik yapmış kişi isterse kısmi olarak 2 ay borçlanma talebinde bulunabilmektedir.

Kişi ilk kez sigortalı olduğu tarihten sonra borçlanma yaparsa sadece prim ödeme gün sayısını artırır. Çalışma hayatına başlamadan askere giden bir kişi askerlik borçlanması yaparsa ilk kez sigortalı olduğu tarihi borçlanma süresi kadar geriye götürür. Fakat önce sigortalı olarak çalışıp daha sonra askerlik görevini yapan birinin talepte bulunacağı askerlik borçlanması sigortalılık başlangıcını geriye çekmeyerek, sadece prim ödeme gün sayısının artmasına katkı sağlayacaktır. Kişinin askerde olduğu sürece işvereni tarafından adına Sosyal Güvenlik Primi ödenmemiş olması gerekmektedir. Askerde olduğu dönemde kişin adına prim yatırıldığının tespiti halinde bu kişinin sigortaları Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından iptal edilir. Ticari kazanç veya serbest meslek kazancı sebebiyle gerçek veya basit usulde vergi mükellefiyeti bulunanlar Bağ- Kur kapsamındadır. Bağ- Kur kapsamında iken askere giden kişiler prim ödemelerine devam edebilirler. Aynı zamanda herhangi bir ticari faaliyeti olmadan isteğe bağlı Bağ- Kur primi ödeyenlerde askerlik süresi boyunca prim ödemelerine devam edebilirler. Askerde iken Bağ - Kur primi ödeyenler ayrıca askerlik sürelerini borçlanamazlar.

Askerlikten muaf olanlar ise askerlik görevini yerine getiremediklerinden dolayı borçlanma yapmaları mümkün değildir.

Askerlik borçlanma tutarları asgari ücrete göre belirlenmekte olup, her yıl asgari ücrete yapılan zamla birlikte borçlanma tutarı da değişmektedir.

2020 yılı için SGK askerlik borçlanma tutarı günlük 31.39 TL'dir. Örneğin; 18 ay askerlik yapıp toplamda tüm askerlik süresini borçlanmak isteyen kişi Sosyal Güvenlik Kurumuna 16.950,60 TL ödeyecektir. Başka bir örnek verecek olursak; 12 ay askerlik yapan kişi toplamda 360 gün askerlik görevini ifa etmiş olur ve buna karşılık 11.300,40 TL ödeme yapar.  Ödenecek tutar borçlanma yapılacak gün sayısı ile 31.39 TL'nin çarpımıyla elde edilir.

Askerlik borçlanması yapmadan önce sigortalıların, yapacak oldukları borçlanmanın emekliliklerine nasıl bir etki edeceğinin, emekli maaşına nasıl bir katkı sağlayacağının ve borçlanmanın hangi statüye sayılacağının önce tespitinin yapılması yönünde planlamanın yapılarak borçlanma işleminin gerçekleşmesi gerekmektedir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları