Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Mehmet Akif Cenkci

Mehmet Akif Cenkci

Askerlik borçlanması hakkında merak edilenler

Askerlik borçlanması, 5510 sayılı kanunla düzenlenmiş olup, er ve erbaş olarak silah altında veya yedek subay okulunda geçen süreler askerlik borçlanmasının konusunu oluşturmaktadır. Askerlik borçlanması yapılabilmesi için kişinin fiili askerlik hizmetini tamamlaması gerekmektedir. Askerlik görevini yerine getiremeyip muaf olanlar askerlik borçlanması yapamazlar. Borçlanmayı kişinin kendisi yapabileceği gibi hak sahipleri de yapabilmektedir. Yalnız 1 Ekim 2008 tarihinden sonra ölen sigortalıların hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanabilmesi için en az 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması veya 4a kapsamındaki sigortalılar için başka bir ifadeyle SSK'lı çalışanlar için en az 5 yıldan beri sigortalı bulunup ve toplamda 900 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi bildirilmiş olması gerekiyor. Borçlanma süresi, fiilen yapılan askerlik süresini geçmemek üzere, borçlanma hakkı olan kişinin talep ettiği gün kadar yapılır. Yani kişi borçlanmasını kısmi olarak da yapabilmektedir.

Türk vatandaşlığına alınanlar

Türk vatandaşlığına alınanlardan vatandaşlığa alındıkları tarihte 22 yaşını doldurmuş olanlardan geldikleri ülkelerde yaptıkları askerlik sürelerini belgeleyenler belgede kayıtlı süreyi, belgede kayıtlı sürenin olmaması veya Türkiye'deki emsallerinin yaptığı askerlik süresinden fazla olması hallerinde emsalleri kadar borçlandırılacaklardır. Türk vatandaşlığına alınan kimselerin askerlik süresini belgeleyememeleri durumunda borçlanma işlemleri yapılmamakta, varsa yapılmış olan borçlanma işlemleri iptal edilmektedir. Türk vatandaşı iken askerlik görevini yerine getirip daha sonra vatandaşlıktan çıkan kişiler de askerlik sürelerini borçlanabileceği gibi daha önceden yapmış oldukları borçlanmalar da geçerli sayılacaktır.

Askerlik borçlanması, kişilerin emekli olabilmeleri için eksik prim günlerinin tamamlanmasında fayda sağlayacağı gibi ayrıca askerlik tarihi ilk sigorta girişinden önce ise sigorta giriş tarihi, borçlanılan gün kadar geriye götürülür. Bu iki husus kişinin erken emekli olabilmesi için çok önemlidir. Özellikle emeklilik şartlarında sigorta başlangıç tarihinin önemi askerlik borçlanmasının ne kadar gerekli olabileceğini ortaya koymaktadır. Doğum borçlanmasında ilk sigorta girişini geri çekmek bir yana sigorta girişinden önceki doğumlar borçlanılamamaktadır. Birçok kadın işçi bu nedenle borçlanma yapamayarak erken emekli olamamaktadır. Bu yönden değerlendirildiğinde askerlik borçlanması doğum borçlanmasına nazaran daha avantajlı olup, her iki borçlanma sisteminde eşitsizlik olduğunu açıkça ifade etmekte de sakınca yoktur.

İyi araştırılmalı

Askerlik borçlanması tutarı; borçlanma talebinde bulunan kişilerin, günlük asgari ücret ve günlük asgari ücret tutarının 6,5 katı arasında olmak üzere seçecekleri günlük kazanç tutarının %32'sinin, borçlanılacak gün sayısı ile çarpılması ile bulunacaktır. 2020 yılında 1 günlük borçlanma tutarı asgariden 31,39 TL, azamiden ise 204,05 TL'dir. Asgari tutardan 1 aylık borçlanma yapmak isteyen kişinin SGK'ya ödeyeceği tutar 941,76 TL'dir. 18 ay askerlik yapmış bir kişi ise 540 gün borçlanma yapacağından ödeyeceği tutar en az 16.951,68 TL'dir. Bu tutarlar 2020 yılı için geçerli olup, 2021 yılında asgari ücretin zamlanması ile artış gösterecektir. Borçlanma talepleri SGK il müdürlüklerine veya Sosyal Güvenlik Kurumu merkezlerine yapılabilmektedir. Borçlanma yapıldığı anda kişi hangi sigorta koluna tabi ise borçlanılan süreler o sigorta koluna yapılır. Yani kişi 4a (SSK) kapsamında çalışmakta iken borçlanma yaptığında bu süre 4a statüsüne, 4b (BAĞ-KUR) kapsamında iken borçlanma yapılırsa bu statüye sayılır.

Tüm borçlanmalar gibi askerlik borçlanması da emeklilik planlamasında çok önem arz etmekte ve bu konuda bilinçli hareket etmek gerekmektedir. Emeklilik statüsü ve emekli maaşı kişiye göre değişken olduğundan borçlanma yapmadan önce iyi araştırma yapmakta ve gerektiğinde ilgili uzmanlardan destek alınmasında fayda vardır.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları