Şirketlerin yüzde 83'ü ara zammı masaya yatırdı

Şirketlerin yüzde 83'ü ara zammı masaya yatırdı
Yüzde otuz oranında zamlanan asgari ücretin 5.500 liraya yükselmesi nedeniyle şirketlerin büyük çoğunluğu ara zam yapmaya başladı. Araştırmalara göre maaş artışına en çok katılım gösteren 10 sektör arasında otomotiv, tekstil, teknoloji/internet var.

Asgari ücrete gelen zamlar, özel sektördeki maaşları da etkiledi... Şirketlerin yönetici ve çalışanlarının maaş beklentilerini incelen Kariyer.net, detaylı bir araştırma yaptı. Haziran ayında 2231 şirket yöneticisinin katıldığı ''Ara Zam Araştırması’na en fazla katılım gösteren sektörler; üretim, otomotiv, tekstil, maden ve metal sanayi ve teknoloji/internet oldu.

Araştırmaya en fazla katılım gösteren 10 sektör arasında, teknoloji/internet sektöründeki şirketlerin yüzde 41’i, 2022 yılının ilk beş ayında ara zam yaptığını belirtti. Bu oran yılbaşından bu yana ek ücret artışı uygulayan sektörler arasında, teknoloji/internet sektörünü ön plana çıkardı.

ARA ZAMA ENFLASYON ENGELİ

Yapılan Araştırma’nın sonuçlarına göre, 2022 yılının ilk beş ayında ara zam yapmış olan yüzde 33’lük dilimde ortalama oran en çok yüzde 20-29 arasında değişiklik gösteriyor. Henüz ara zam yapmamış fakat yapmayı düşünen şirketlerin yüzde 45’i de yine en fazla oranla yüzde 20-29 seviyesinde ara zam planladığını belirtiyor. Araştırmaya katılan şirketlerin yüzde 64’ü yıl boyunca toplamda bir kez ara zam yapmayı planlarken, yüzde 19’u iki ve üzeri ara zam yapmayı planladığını belirtiyor. Şirketler ara zam yaparken en çok enflasyon oranını neden olarak gösteriyor.

Sektör geneline bakıldığında yapılması beklenen zam oranının yüzde 20-29 arasında olması planlanıyordu. Tercih edilen ara zam oranı ise sektörden sektöre değişmektedir. Teknoloji/İnternet sektörünün yanı sıra otomotiv sektöründe de en fazla düşünülen ikinci ara zam oranı yüzde 30-39 arası olurken, üretim, tekstil, maden ve metal sektöründe bu oranın yüzde 10-19 bandında planlanacağı belirtiliyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar