Asgari ücret ne zaman açıklanacak? Asgari ücretin açıklanacağı tarih belli oldu!

Asgari ücret ne zaman açıklanacak? Asgari ücretin açıklanacağı tarih belli oldu!
Milyonlarca asgari ücretli çalışanın sabırsızlıkla beklediği tarih belli oldu. Aralık ayının son günlerine yaklaşılırken milyonlarca asgari ücretli vatandaşın maaşını belirleyecek tarih ilan edildi.

ASGARİ ÜCRET NE ZAMAN AÇIKLANACAK? İŞTE ASGARİ ÜCRETİN AÇIKLANACAĞI TARİH!

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2023 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirlemek için ilk toplantısını 7 Aralık''ta, ikinci toplantısını ise 14 Aralık''ta gerçekleştirdi. 20 Aralık''ta yapılacak 3. toplantının ise son toplantı olması ve masadan tarafların asgari ücreti belirleyerek kalkması bekleniyor. 

Komisyonun ikinci toplantısında Türk-İş Genel Sekreteri Kavlak, yaklaşık 2,5 saat süren görüşmede herhangi bir rakam konuşulmadığını söyledi. Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Sekreteri Akansel Koç da ''''Nihai rakam için yeniden toplanacağız'''' dedi. İkinci toplantıda temel ekonomik veriler değerlendirilmişti.

ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

Komisyon toplantılarında henüz net bir rakam ilan edilmemiş olsa da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan''ın 2023 seçimlerine girilirken asgari ücretli çalışanı memnun edecek bir artış istediği kulislerde konuşuluyor. Buna göre, geçtiğimiz haftalarda 2023 enflasyonunun düşeceğini ve %20 seviyelerinde olacağını açıklayan Erdoğan, asgari ücrette yüzde 40 ile yüzde 50 bandında bir artış yapmak istiyor. 2022''nin ocak ayında yapılan yüzde 50 artış asgari ücrete tarihte yapılan en yüksek artıştı. Aynı artış oranını gerçekleştirmek isteyen hükümet, işverenlere de çeşitli kolaylıklar getirmeye hazırlanıyor. Geçtiğimiz Ocak ayında yapılan artışın tekrarlanması halinde asgari ücret net 8250 TL olacak.

ASGARİ ÜCRET NEYE GÖRE BELİRLENİYOR?

Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Komisyon, yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında teamül üzerine aralık ayında dört kez toplanıyor. Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar