Lassa virüsü nedir? Nasıl bulaşır? Belirtileri nelerdir?

Lassa virüsü nedir? Nasıl bulaşır? Belirtileri nelerdir?
Hayvandan insana geçen Lassa virüsü uzun yıllar sonra tekrardan görüldü. İngiltere’de ilk ölümün gerçekleştiği. Lassa ateşi, virüsü nedir? Nasıl bulaşır? Belirtileri nelerdir? İşte detaylar…

Tüm dünya koronavirüsle mücadele ederken ikinci bir panikte Lassa virüsü nedeniyle yaşanıyor. Geçtiğimiz günlerde Batı Afrika’dan İngiltere'ye dönen iki kişide Lassa ateşi hastalığı tespit edildi. Virüs nedeniyle İngiltere'de ilk ölüm gerçekleşti. Ülkede iki kişide virüs tespit edildi, 3'üncü bir kişide yüksek şüphe nedeniyle izole edildi.

Bu vakalar on yıldan fazla bir süredir ülkede doğrulanmış ilk Lassa vakaları olurken Birleşik Krallık Sağlık Güvenliği Ajansı, insandan insana bulaşmanın nadir olduğunu ve çoğu insanın tam olarak iyileştiğini vurguladı. Vakaların hepsinin, virüsün endemik olduğu Batı Afrika'dan yakın zamanda dönen aynı aileden olduğuna inanılıyor.

 

LASSA VİRÜSÜ NEDİR?

Lassa hemorajik ateşi (LHA) olarak da bilinen Lassa ateşi, Lassa virüsünün neden olduğu bir tür viral hemorajik ateştir. Batı Afrika coğrafyasında görülen, akut olarak gelişip öldürücü olabilen viral bir hastalıktır. 1969 yılında Nijerya’da görevli iki hemşirenin ölümü ile Batı dünyası tarafından fark edilmiştir. Bu iki hemşirenin Nijerya’da yaşadığı şehrin ismi Lassa’dır. Hastalık bu şehirde görüldüğü için ‘Lassa virüsü’ olarak anılır.

Lassa ateşi, Nijerya, Liberya, Sierra Leone, Gine ve Gana ülkeleri de dahil olmak üzere Batı Afrika'da nispeten yaygındır. Yılda yaklaşık 300 bin ile 500 bin arasında vaka tespit edilmekte ve bunlardan 5 bine yakını hayatını kaybetmektedir.

 

NASIL BULAŞIR?

Lassa ateşi hastalığının fare dışkısından bulaştığı açıklandı. Hastalık enfekte olan farelerin idrarı ve dışkısına bulaşmış yiyeceklerin solunumu ve yutma yoluyla bulaşıyor.

Lassa virüsü bulaşmış bir bireyin kanında, salgılarında, idrarında veya dışkısında virüs izole edilmiştir. Bu yüzden insandan insana geçiş de medyana gelebilir. Lassa virüsünün gündelik temaslar ile bulaşması söz konusu değildir. Ancak kullanılmış tıbbi malzemeler ile bulaştığı görülmüştür.

 

LASSA VİRÜSÜ BELİRTİLERİ?

Hastalığın kuluçka süresi 5-21 gündür. Dünya Sağlık Örgütü’nün yaptığı açıklamaya göre hastalığa yakalan kişilerin yaklaşık %80’inde hiçbir belirti görülmüyor. Hafif seyirli hastalarda hafif ateş, genel halsizlik ve baş ağrısı olur. %20’sinde kanama (dış etlerinde, gözlerde, burunda) görülebilir. Solunum sıkıntısı, şiddetli kusma, yüzde şişkinlik, işitme kaybı olabilir.

Baş ağrısı, boğaz ağrısı, kas ağrısı ve karın ağrısı söz konusu olabilir. Ölüm, çoklu organ yetmezliği sebebi ile şikayetler başladıktan sonra 2 hafta içerisinde gerçekleşebilir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar