Araç fiyatlarıyla ilgili son dakika gelişmesi! İndirim geliyor

Araç fiyatlarıyla ilgili son dakika gelişmesi! İndirim geliyor
Araç sahibi olmak isteyen milyonlarca vatandaşı ilgilendiriyor. Sıfır otomobillerin hangi ÖTV dilimine gireceğini belirleyen matrah limitlerinin (vergisiz fiyat) güncellemesinde, 1 Aralık tarihinin işaret edilmesi otomotiv pazarında dalgalanma yarattı. Daha önce pazarda beklenti yaratmamak adına duyuru yapılmadan güncelleştirilen matrah limitleri için ilk kez bir takvimin belli olmasının ardından sıfır araç almak isteyen bazı tüketiciler beklemeye çekildi.

ARAÇ FİYATLARINA İNDİRİM GELİYOR! TARİH VERİLDİ

Araba almak isteyen bazı tüketiciler ise bayi yetkililerini arayarak “KDV dahil aracın fiyatını ödeyelim ancak tescilini 1 Aralık’tan sonra yapın” demeye başladı. Uzmanlar ise tüketicileri büyük bir beklentiye girmemeleri konusunda uyararak, küçük-orta sınıftaki otomobillerde yüzde 7 ila 10 arasında indirim olabileceğini belirtti.

İNDİRİM ORANI BELLİ OLDU

Sıfır otomobillerin hangi ÖTV dilimine gireceğini belirleyen matrah limitlerinin (vergisiz fiyat) güncellemesinde, 1 Aralık tarihinin işaret edilmesi otomotiv pazarında dalgalanma yarattı. Hürriyet''ten Taylan Özgür Dil''in haberine göre; Daha önce pazarda beklenti yaratmamak adına duyuru yapılmadan güncelleştirilen matrah limitleri için ilk kez bir takvimin belli olmasının ardından sıfır araç almak isteyen bazı tüketiciler beklemeye geçti.

Bazı tüketiciler ise bayi yetkililerini “KDV dahil aracın fiyatını ödeyelim ancak tescilini 1 Aralık’tan sonra yapın” diye aramaya başladı. Matrahların ne kadar arttırılacağının belirsizliğini koruduğunu vurgulayan uzmanlar, güncellemenin muhtemelen orta ve küçük sınıftaki otomobilleri kapsayacağının altını çizdi.

Söz konusu otomobil sınıfındaki otomobillerdeki indirim beklentisi ise yüzde 7 ila 10 arasında değişiyor. 10 günlük takvimle beraber belirsizliğin devam ettiğinin altını çizen Gülan Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Alp Gülan:

10 GÜN TESCİL YOK 

“Tüketiciler dikkatli olmalı. Çünkü ne kadar indirim geleceğini, güncelleme oranını bilemiyoruz. Şu anda birçok 1.6 litre ve altındaki motor hacmine sahip otomobilin vergi öncesi fiyatı 200 bin TL’yi geçtiği için yüzde 80 ÖTV dilimine giriyor.

Bayiler olarak muhtemelen 1 Aralık’a kadar baskı altında olacağız. Birçok kişi KDV dahil ödeyip tescilini sonradan yaptırmak isteyecektir” dedi.Doğan Trend CEO’su Kağan Dağtekin ise, “Kabaca bir hesap yaptık. Aracın modeline göre piyasada yüzde 7 ila 10 arasında bir fiyat gerilemesi olabilir. Bunun ötesinde bir şey olmasını çok beklememek lazım” açıklamasında bulundu.

BİR AN ÖNCE YAPILMALI

Matrah güncellemesinde ileri sürülen 1 Aralık tarihi Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) ile Hazine ve Maliye Bakanlığı arasında önceki gün gerçekleştirilen toplantı sonrası ortaya çıktı.

Toplantı sonrasında açıklama yayınlayan OYDER Başkanı Altuğ Erciş, özetle şöyle dedi: “Ocak ayından bu yana yapılmayan matrah güncellemesinin bir an önce gerçekleştirilmesi talebimizi ilettik. Ayrıca otomobil alımlarında, tüketicilerin krediye ulaşma konusunda yaşadıkları zorlukları da Sayın Bakanımız Nureddin Nebati’ye aktardık ve sektör sorunlarımızı paylaştık.

Matrah güncellemesinin bir zaruret haline geldiğini bildiklerini, bu konuda çalışma yapıldığını ve mümkün olan en kısa sürede konunun sonuca bağlanacağını ilettiler.”

BAYİLER YOĞUN

1 Aralık tarihinin duyulmasının ardından birçok tüketici bayileri arayarak durumu öğrenmeye ve 10 gün sonrası için pozisyon almaya başladı. İstanbul İstinye’de bulunan bir otomotiv bayi yetkilisi, “Telefonlar susmuyor. Daha çok kısa süre önce satın alanlar ve bu ay sonuna kadar aracını teslim alacak olanlar arıyor. Birçok kişi de ‘KDV dahil aracın tüm fiyatını peşin ödeyelim ama tescil etmeyin.

 

Tescili 1 Aralık’tan sonra yaparsınız’ diyor. İndirimi bekleyen yeni müşteriler de var. Yeni müşterilerin sayısı da artıyor. 10 gün artık otomotiv teslimi için uzun bir süre değil. Zaten birçok modelde tedarik sorunu sürüyor. Bu ay yapacağımız teslimatlar önceden belliydi. Sadece tescil süresi uzayabilir” dedi.

 

ÖTV NASIL BELİRLENİYOR? 

120 bin TL ve altı: %45

120-150 bin TL: %50

150-175 bin TL: %60

175-200 bin TL: %70

200 bin TL üzeri: %80

ARAÇ FİYATLARI PATLADI

Otomobil yazarı Levent Köprülü ise, araba fiyatlarının neden arttığıyla ilgili konuşarak, "Bilindiği gibi çip krizi pandeminin başlangıcından beri devam eden bir konu. Çip krizi, çip üreten firmaların gerek sokağa çıkma yasakları gerek grevler, gerekse de yangınlar nedeniyle üretimlerini belli bir miktar kısması ve otomotiv üreticilerine verdikleri malları azaltarak elektronik eşyalara kaydırmaları gibi nedenlerden kaynaklanıyordu. Sonrasında özelikle otomotiv sektöründe pandeminin etkisiyle başlanan kişisel mobilite ihtiyacı otomobil fiyatlarını patlattı.

Yeterli arz olamadığı için otomotiv talepleri karşılanamadı ve siparişler birikti. Bu da Türkiye dahil olmak üzere birçok ülkede otomobil fiyatlarına artmasına neden oldu." dedi.

2024''ÜN İLK YARISI!

Çip krizinin ne zaman biteceği hakkında bilgi veren Köprülü, "Bu konuya çözümün 2022 yılı içerisinde bulunacağı söyleniyordu. Fakat bu giderek ötelenmeye başladı. Çünkü henüz yeni çip yatırımları yeterince devreye giremedi. Hala talebi karşılamaktan uzak görünüyor. Özellikle elektrikli araçlara yönelen üreticilerin daha fazla çip ihtiyacı duyması nedeniyle bu sorunun çözüleceğine ilişkin umutlar 2023''e ardından da 2024''e ertelenmek zorunda kaldı. 2024''ün ilk yarısını adres gösteren bir sürü yönetici var." ifadelerini kullandı.

FİYAT ARTIŞINDA BİR ÇOK NEDEN VAR

Çip krizinin yanında fiyatların artmasında birçok parametre olduğunu ifade eden Köprülü, "Ukrayna savaşının ortaya çıkması Ukrayna ve Rusya''dan yapılan yan sanayi tedariklerinin azalmasına neden oldu. Bu da bir takım üretim kayıplarına neden oldu. Bunun yanında küresel ticaretin pandemi sonrasında artması çeliğe talebin artması, çelik fiyatlarını fırlattı.

Konteyner bulunurluğu azaldı. Lojistik pahalandı. Akaryakıt fiyatlarının artması nedeniyle birçok fiyatları tetikleyici etken söz konusu oldu. Ayrıca Avrupa bölgesindeki ana üreticilerin zamları otomobillerin Türkiye fiyatlarının da artmasına sebep oldu. Türkiye''de zaten otomobil fiyatları bir süredir yüksek seyrediyordu.

OTOMOTİV FİYATLARI NEDEN YÜKSELİYOR?

Neden derseniz? Türkiye''de vergilerde yapılan değişiklikler ve getiren bir takım düzenlemeler ister istemez araç fiyatlarını arttırdı. Bunun yanında maalesef kurda yaşanan çok ciddi yükselmeler söz konusu oldu. Araç bulunurluğu azaldığı için bugün siparişini verip 3 ay sonraya almaya kalktığınız aracın fiyatları arttı.

Yine üreticilerin her ay yapmak zorunda olduğu zamlar nedeniyle bugünden 3 ay sonrası için fiyatlar katlanarak gitmeye başladı. Bir süre sonra otomobili yatırım olarak gören bireysel tüketiciler otomobilde kuyruk oluşturmaya başladı. Bu süreç ikinci el araba fiyatlarına da yansıdı." şeklinde konuştu.

EN UCUZU 380 BİN LİRA CİVARI

İkinci el otomobil fiyatlarıyla ilgili de konuşan Köprülü, "İkinci el araba fiyatları da yukarı çıkmaya başladı. Hatta ikinci ele yönelik 6 ay ve 6 bin kilometre kuralı bu yüzden getirildi. Özellikle lüks araçların fahiş fiyatlarla satıldığı söylenerekten böyle bir karar verildi.Bir de elbette şu var; ÖTV matrahları normalde 6 ayda bir yenilenmesi gerekirken şu an maalesef ocak ayından bu yana herhangi bir yenileme söz konusu olmadı. Dolayısıyla düşük dilimlere giren araç sayısı giderek azaldı. Hatta bazı dilimlerde hiç kalmadı. Bugün en ucuz otomobil 380 bin lira civarından başlıyor." dedi.

ARAÇ FİYATLARI DÜŞER Mİ?

Araba fiyatlarının düşüp düşmeyeceği konusunda da konuşan Köprülü, "Çip krizinin 2023 içerisinde bilemediniz 2024''ün ilk yarısında çözülebileceği söyleniyor. Ama diğer etkenlerin çözülüp çözülmeyeceği şuan belirsiz. Ukrayna savaşı hala devam ediyor. Çelik fiyatları hala daha artmaya devam ediyor. Bu arada yurt dışında lojiktik ve konteyner bulunurluğunda yaşanan kısıtlamalar devam ediyor.

TEKRAR YÜKSELEBİLİR

Dolayısıyla otomobil fiyatlarında en azından Türkiye açısından söyleyeyim ÖTV matrahında herhangi bir düzenlemeye gidilmediği taktirde özellikle tedarikte bir ferahlama olacağını bu sene içerisinde düşünmüyorum. Önümüzdeki yılın sonuna kadar olabileceğini öngörmüyorum.Fiyatlar değdiğim gibi sadece tedarik krizine bağlı değil. Öncelikle ÖTV matrahının ayarlanması ve yeniden güncellenmesi gerekiyor. Yeniden güncellenmesi halinde otomobil fiyatlarında düşüşler olacaktır.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar