Aort damarı yırtılan hastalara başarılı müdahale

Aort damarı yırtılan hastalara başarılı müdahale
Prof. Dr. Nurkay Katrancıoğlu ve ekibi, aort damarı yırtılan iki hastaya başarılı bir müdahale gerçekleştirdi.

Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde gerçekleşen operasyonlar sonrasında Prof. Dr. Katrancıoğlu, yaptığı açıklamada, hastalara tanının hemen ardından kısa bir hazırlıktan sonra ameliyat gerçekleştirdiklerini belirtti. Ameliyat sırasında, aort yırtığının suni bir damarla değiştirilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Katrancıoğlu, aort damarının narin yapısından dolayı dikiş koymakta yaşanan zorlukları da açıkladı.

"Aort damarı oldukça narin, bu ameliyatlar tecrübe isteyen özel müdahaleleri gerektirir," diyen Prof. Dr. Katrancıoğlu, geç kalındığı takdirde hastaların hayatını kaybedebileceğini söyledi. Şu anda iki hastanın serviste dolaşabildiğini belirten Katrancıoğlu, gerekli kontrollerin yapıldıktan sonra hastaların taburcu edileceğini ifade etti.

Yüksek tansiyona bağlı olarak ortaya çıkan aort damarı yırtılmalarının hayati risk taşıdığını vurgulayan Prof. Dr. Katrancıoğlu, özellikle ileri yaş gruplarındaki bireylerin yılda bir kez aort damarında genişleme olup olmadığını kontrol ettirmeleri gerektiğini söyledi. Nadir görülen ancak ölümcül bir hastalık olan aort damarı yırtılmasıyla ilgili konuşan Katrancıoğlu, hastaların tanı konulduğunda acil olarak ameliyat edilmesi gerektiğini, aksi halde hastaların çoğunun 24 saat içinde hayatını kaybettiğini belirtti. Prof. Dr. Katrancıoğlu, "Aort yırtılması ameliyatları oldukça riskli ve deneyim gerektiren operasyonlardır. Nadir görülmesine rağmen ölümcül bir hastalık olduğu için hastalarımızı şifa ile taburcu etmenin mutluluğunu yaşıyoruz," dedi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar