Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Alanur ÖZALP

Alanur ÖZALP

PSİKOLOG GÖZÜYLE

Anne sütü çok değerli

Anne sütünün bebek açısından önemi çok büyük. Bu, günümüzde kesinleşmiş ve doğruluğu tam olarak ispatlanmış bir konudur. Unicef'in en büyük kampanyalarından biri 1995 yılındaki 'Anne sütü bebek için çok önemlidir' kampanyasıdır. Bu sütün yerini hiçbir madde veya mama tutamaz. Yurt dışında satılan pek çok bebek mamasının paketinde aynen şu anda Türkiye'de sigaraların üzerinde zorunlu olarak konulan 'kanser yaptığı kesinleşmiştir' ifadesi gibi "Bu mama anne sütünün yerini tutamaz" ifadesi kullanılmaktadır. Mama firmaları bu ifadeyi büyük harflerle çok belirgin olarak yazdıktan sonra kendi mamalarının da ne ölçüde anne sütüne yaklaşabildiğini sayısal değerlerle kanıtlamaya çalışmaktadırlar. Hollandalı bilim adamları yaşamın en az ilk üç haftasında bütünüyle anne sütüyle beslenen çocuklarda, ileriki yıllarda beyin işlevlerinde görülebilen bozuklukların, diğer süt kaynaklarıyla ve mama ile beslenen bebeklere oranla yarı yarıya az olduğu konusunda yaptıkları araştırmaları yayınladılar. Gronigon Üniversitesi'nden Dr. Caren Lanting ve meslektaşlarınca yapılan araştırmada, anne sütünün çocuğu hastalıklara karşı koruduğu, zeka düzeyini yükselttiği, prematüre bebeklerde beyin zedelenmesini önlediği yolunda bilinen bulgulara ek olarak, ilk kez normal doğumlarda da anne sütünün beyin fonksiyonlarının zedelenmesine karşı koruyucu olduğunun anlaşıldığını belirtmektedir. Hamile eğitim merkezindeki eğitim çalışmaları sırasında çok eğitimli bir anne adayının, "şimdiki mamalar anne sütü ile aynı, niye emzireyim" gibi bir tutum sergilemesi oldukça şaşırtıcı ve üzücüdür. Oysaki anne sütünün yerini hiçbir şey tutmamaktadır. Bebekleri elden geldiğince fazla anne sütüyle beslemek gerekmektedir.

ANNE SÜTÜ İLE BESLENME

Yapılan araştırmalara göre, anne sütüyle beslenen bebeklerin yetişkinliklerinde fazla kilo alma riskinin daha düşük olduğu belirlenmiştir. Son yapılan bir araştırmada anne sütü ile beslenen bebeklerde 3-5 yaş arasında anlamlı bir farklılık bulunamamış ama 9-14 yaş arasında ise anne sütüyle beslenmelerde fazla kilo olma riski daha düşük bulunmuştur. Bu çalışma anne sütünün bilinen pek çok yararının yanı sıra bilinmeyen bir başka yararına dikkati çekmektedir. Bu sonuç, annelerin bebeklerini anne sütü ile beslemek için hem bilinçli hem de bilgili olmalarını gerektiğini göstermektedir.

Kilo problemi,  her zaman mutsuzluk, güvensizlik gibi olumsuz psikolojik davranışları beraberinde getirmektedir. Fazla kilo, uzun süreli hastalıklara yol açmakta ve erken ölüm riskini artırmaktadır. İnsanın tüm enerjisini kendisi için üretici işlere kanalize edeceği yerde kilosunu azaltmak uğraşına sarf etmesi kendisi ve çevresindeki kişiler için bir mutsuzluk kaynağıdır. Bu durum annenin bebeğe verdiği güven sonucu kendisini güçlü hissetmesi ve yeme ihtiyacı duymaması ile açıklanabileceği gibi başka bakış açıları da bu konuda söz konusu olabilmektedir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları