Ankara'da meslek örgütlerinden hükümete protesto: 'Zamlar geri alınsın, asgari ücret 4 kez belirlensin'

Ankara'da meslek örgütlerinden hükümete protesto: 'Zamlar geri alınsın, asgari ücret 4 kez belirlensin'
Ankara’da emek-meslek örgütleri, artan enflasyon ve ekonomik kriz nedeniyle yapılan zamlara tepki gösterdi. KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil, yapılan zamların geri alınması ve asgari ücretin yılda 4 kez belirlenmesi gerektiğini belirtti.

Ankara’da emek-meslek örgütleri, artan enflasyon ve ekonomik kriz nedeniyle yapılan zamlara tepki gösterdi.

Ortak açıklamayı okuyan KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil, “Başta temel tüketim maddeleri olmak üzere yapılan zamlar geri alınmalıdır. Temel ücretler yoksulluk sınırı üzerine çıkarılmalı, en düşük emekli maaşı Temmuz 2023 itibarıyla net 15 bin TL’ye çıkarılmalıdır.

Ücretler toplu sözleşmelerle belirlenmeli, her üç ayda bir yoksulluk sınırında yaşanan artışa göre güncellenmeli. Yüksek enflasyon döneminde asgari ücret de yılda dört kez belirlenmelidir. Vergide adalet sağlanmalı, az kazanandan az, çok kazandan çok verginin alındığı, artan oranlı servet vergisinin uygulandığı bir vergi düzeni getirilmelidir” dedi.

yt.png

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Türk Tabipleri Birliği (TTB), Türk Dişhekimleri Birliği (TDB), bugün TTB Genel Merkezi’nde gıdadan akaryakıta, ulaşımdan barınmaya kadar birçok alanda yapılan zamlara karşı açıklama yaptı. Emek- meslek örgütlerinin “Geçinemiyoruz, İnsanca Yaşamak İstiyoruz! Zamlar Geri Alınsın! Krizin Faturasını Krizi Yaratanlar Ödesin!” mesajını verdiği ortak açıklamayı KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil okudu.

Kablan Yeşil'in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"HAZİNEYİ DOLDURMAK İÇİN UYGULANAN POLİTİKA BİZLERİ EZDİKÇE EZİYOR"

“IMF reçetelerinden de beter bir programla bir kez daha ezilenlerin, yoksulların ceplerine göz dikiliyor. ‘Mali disiplin’, ‘bütçe açığını azaltma’, ‘vergiyi tabana yayma’ gibi adlar altında torba yasalarla vergi yükü işçilerin, emekçilerin, emeklilerin omuzlarına yıkılıyor. İktidarın soyup soğana çevirdiği hazineyi doldurmak adına uygulanan politika bizleri, işçileri, emekçileri, kamu emekçilerini, mühendisleri, mimarları, hekimleri, avukatları, aydınları, akademisyenleri, sanatçıları, gençleri, kadınları, emeklileri, emekli dahi olamayanları ezdikçe eziyor, emeğimizi her gün biraz daha değersizleştiriyor.

"YAPILAN ZAMLAR GERİ ALINMALIDIR, ASGARİ ÜCRET YILDA 4 KEZ BELİRLENMELİ"

Yoksullukta, sefalette eşitlenmek değil hak ettiğimiz refahta birleşmek istiyoruz. Başta temel tüketim maddeleri olmak üzere yapılan zamlar geri alınmalıdır. Temel ücretler yoksulluk sınırı üzerine çıkarılmalı, en düşük emekli maaşı Temmuz 2023 itibarıyla net 15 bin TL’ye çıkarılmalıdır.

Ücretler toplu sözleşmelerle belirlenmeli, her üç ayda bir yoksulluk sınırında yaşanan artışa göre güncellenmeli, üzerine her çeyrekte yaşanan büyüme rakamları refah payı olarak eklenmelidir. Yüksek enflasyon döneminde asgari ücret de yılda dört kez belirlenmelidir. Vergide adalet sağlanmalı, az kazanandan az, çok kazandan çok verginin alındığı, artan oranlı servet vergisinin uygulandığı bir vergi düzeni getirilmelidir. Sendikalaşma ve grevli gerçek toplu iş sözleşmesi önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır."

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar