Ani baş dönmesi inme işareti olabilir

Ani baş dönmesi inme işareti olabilir
Liv Hospital Samsun Nöroloji Kliniği'nden Uzman Dr. Hikmet Dolu, ani baş dönmesinin inme belirtisi olabileceği konusunda uyarıyor.

Dr. Dolu, 10 Mayıs Dünya İnme Önleme Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, inmenin beyne giden hayati kan ve oksijen akışının ani bir şekilde kesilmesi veya azalmasıyla ortaya çıktığını belirtti. İnmenin acil bir durum olduğunu vurgulayan Dr. Dolu, erken müdahalenin beyin hasarını ve diğer riskleri azaltabileceğini veya engelleyebileceğini ifade etti.

Dr. Dolu, iskemik inme ve hemorajik inme olmak üzere iki tür inme olduğunu açıkladı. İskemik inmenin beyin kan damarlarındaki daralma veya tıkanma sonucu meydana geldiğini belirten uzman, hemorajik inmenin ise bir kan damarının yırtılması sonucu ortaya çıktığını söyledi. İnme belirtileri hakkında da bilgi veren Dr. Dolu, konuşmada güçlük, yüz, kol veya bacakta felç veya uyuşma, bulanık veya karartılı görme, denge kaybı, baş dönmesi gibi semptomlara dikkat edilmesi gerektiğini aktardı.

Uzman, 55 yaş üzerindeki bireylerin gençlere göre inme riskinin daha yüksek olduğunu belirtti. Bununla birlikte, kadınlarda felçten kaynaklanan ölüm oranlarının erkeklere kıyasla daha fazla olduğunu ifade etti. Dr. Dolu, yaşam tarzının, obezite, fiziksel hareketsizlik, yüksek tansiyon, sigara içme, yüksek kolesterol, diyabet, uyku apnesi, kalp hastalıkları gibi faktörlerin inme riskini artırabileceğini söyledi.

Felcin beyindeki kan akışının ne kadar süre kesildiğine ve hangi bölgenin etkilendiğine bağlı olarak geçici veya kalıcı sakatlıklara neden olabileceğini belirten Dr. Dolu, komplikasyonların felç, kas hareketi kaybı, konuşma ve yutma güçlüğü, hafıza kaybı, duygusal problemler ve ağrı gibi değişiklikleri içerebileceğini dile getirdi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar