"Amerika'nın oyunları bitmez" dedirten gelişme

"Amerika'nın oyunları bitmez" dedirten gelişme
ABD ile İran arasında yapılan tutuklu takasının anlaşmasının temelini, İran'ın Güney Kore'de dondurulmuş 6 milyar dolarının serbest bırakılması oluşturuyordu. Tutuklular serbest bırakıldı, İran'dan "para hesaplara aktarılacak" açıklaması geldi ama noktayı ABD koydu: "Para doğrudan İran'ın eline geçmeyecek..."

ABD ile İran arasındaki tutuklu takası gerçekleşti ama takasın, İran'ın Güney Kore'de dondurulmuş 6 milyar dolarının serbest bırakılması karşılığında olacağı belirtilmişti.

2-2-1.jpeg

İran'da tutuklu 5 ABD vatandaşı taşıyan uçak, Katar'ın başkenti Doha'daki Uluslararası Doha Havaalanı'na iniş yaparken, ABD hapishanelerinde tutulan İranlı iki mahkum da
Tahran’a ulaştı.

Mahkum takasları gerçekleşti ama, 6 milyar dolarla ilgili farklı açıklamalar ajanslara düştü.

3-3.jpeg

İran Merkez Bankası Başkanı Muhammed Rıza Ferzin, ABD ile varılan mahkum takası anlaşması çerçevesinde serbest bırakılan varlıklarının 5 milyar 573 milyon 492 bin avro olarak İran bankalarının Katar bankalarındaki hesaplarına yatırıldığını belirtti.

Son açıklama ise, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby'den geldi.

"CNN International" kanalında gazeteci Christiane Amanpour'un sorularını yanıtlayan Kirby, serbest bırakılan yaklaşık 6 milyar doların "doğrudan İran'ın eline geçmeyeceğini" söyledi.

İran'ın parayı insani ihtiyaç ve tarım ürünleri için talep edebileceğini belirten Kirby, "Sistem öyle kurulacak ki, bu parayı ilaç, gıda, tarım ürünleri satın alacak satıcılara vereceğiz daha sonra da İran'a ulaştıracağız, İran bu paraya el süremeyecek." dedi.

1-5-1.jpeg

Kirby, bu süreçte bir terslik olursa işlemi durdurabileceklerini ve fonları yeniden dondurabileceklerini ifade ederek, "Bunu sadece İran'ın uzun vadede hile yapmaya çalışacağını ya da fonları uygun olmayan herhangi bir şekilde yönlendireceğini düşünürsek yapacağız. Çünkü tüm bu süreç ABD Hazine Bakanlığı tarafından takip ediliyor." şeklinde konuştu.

Paranın, Hazine Bakanlığı'nın belirlediği şartlara uygun olarak kullanılacağına dikkati çeken Kirby, bu paranın nasıl ve ne amaçla çekildiğinin izlenebileceğini ve "nihai karar yetkisine sahip olacaklarını" vurguladı.

8-4.jpeg

(Kamu son)

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar