Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Yunus Emre Berber

Yunus Emre Berber

Yazar

Alperen Nba'de fark yaratacak

Türkiye liginin en değerli oyuncusu olan 19 yaşındaki Alperen Şengün artık bir Nba oyuncusu. Alperen Türkiye'de kariyerini sürdürüp Nba seviyesine çıkan 10. oyuncumuz oldu. Genç yetenek 60 oyunculu oyuncu listesinde 16. Sıradan seçilme başarısını gösterdi. Geçtiğimiz sene kendisi gibi genç oyunculardan kurulu Beşiktaş'ta büyük işlere imza attı. 2020-2021 sezonunun en değerli oyuncusu seçildiği dönemde 19.2 sayı, 9.4 ribaund, 2.5 asist, 1.7 blok ve 1.3 top çalmayla oynadı.

Evet, gelelim Şengün'ü Nba'de neler beklediğine. Öncelikle kendini hangi pozisyonda konumlandıracak? 4 numara mı 5 numara mı? Bu sorunun modern Nba literatüründe eskisi kadar net bir cevabı olmasa da Alperen'in gelişimi için büyük öneme sahip olacak. Sahada fark yaratabilmesi için 5 numarada süre alması gerektiğini düşünüyorum.

Alperen gerçekten özel bir yetenek. 2.08 boyunda ve 110 kilo. Hücumda alçak post becerisi yüksek ve pota çevresinde iyi bitirebiliyor. Pas kabiliyeti iyi seviyede ve gelişmeye açık. Ancak iyi el hassasiyetine rağmen sut atmayı pek tercih etmiyor. Sut mekaniği de stabil değil. Geçen sene ligde toplam 24 üçlük kullandı ve bu denemelerinden 4'ü isabetli oldu. Hücum konusunda repertuvarına kesinlikle dış şutu eklemeli. Pick and roll aksiyonlarında tepede üçlü tehdit oluşturabilmesi onu çok farklı bir seviyeye çıkarabilir. Devrilme sonrası 4'e 3'leri oynayabilecek kadar iyi pas yeteneğine sahip. Örnek aldığı Nickola Jokic gibi rakip savunmaların dengesini sarsmak istiyorsa sut tehdidini geliştirmeli. Çizgide de başarılı sayılır. Maç başı 6.2 kez çizgiye gidiyor ve yüzde 81'lik bir yüzdeyle isabet sağlıyor.

İşin savunma kısmına gelirsek eğer, Alperen'in blok iç güdüşü gayet iyi. Maç başına 1.7 blok ortalaması tuttururken 3.1 faul yaptı. Post savunmasında gayreti olumlu ancak yaşının ve fiziğinin vermiş olduğu dezavantaj ona zor anlar yaşatabiliyor. Ne kadarda Nba de post oynayan uzun oyuncu pek kalmasa da ilk yıllarında post savunurken sıkıntı yaşayacaktır. Nba savunmalarında artık bir uzunda en çok aranan özelliklerden biri tepede kısa oyuncuların karşısında kalabilmek. Alperen'den tabii ki ilk senesinde elit Nba kısalarını başarılı bir şekilde karşılaması beklenemez. Ayak çabukluğu kötü olmasa da yeterli seviyede değil henüz.

Evet, Alperen Şengün, Nba macerasına Houston Rockets ile başlayacak. Şu an hedefleri yükseklerde olamayan bir takım Houston, bu Alperen için daha çok oyun içi dakika imkânı demek. Uzun oyuncular için ilk senelerde hızlı gelişme kaydetmek genellikle kolay olmaz. Fiziksel olarak kas kütlesi ve çabukluğunu geliştirmesi zaman alacaktır. Bunları sağladığı takdirde hem milli takımda hem de Nba'de adını sıkça duyacağımız oyuncular arasında olacak yeteneğe sahip.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları