Almanya'da yıllık enflasyon geriledi

Almanya'da yıllık enflasyon geriledi

Almanya'da yıllık enflasyon, mart ayında yüzde 2,2'ye gerileyerek Nisan 2021'den beri en düşük seviyesine düştü.

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), fiyat artışlarına ilişkin mart ayı öncü verilerini açıkladı.

Şubat ayında yüzde 2,5 olan yıllık enflasyon, martta yüzde 2,2'ye gerileyerek düşüş gösterdi. Böylece, ülkede enflasyon oranı Nisan 2021'den bu yana en düşük seviyeye indi. Mayıs 2021'de enflasyon oranı yine yüzde 2,2 seviyesindeydi.

Piyasalardaki beklenti de enflasyonun martta yüzde 2,2'ye düşeceği yönündeydi.

Ülkede enflasyon oranı, aylık bazda ise yüzde 0,4 arttı.

AB uyumlu TÜFE de martta bir önceki aya göre yüzde 0,6 ve yıllık bazda yüzde 2,3 artış gösterdi.

Almanya'nın gıda ve enerji hariç tutularak hesaplanan çekirdek enflasyon oranı, şubatta yüzde 3,4 seviyesinden martta yüzde 3,3'e geriledi.

Ülkede aylardır enflasyonda en büyük belirleyici olan gıda ürünlerinde fiyatlar, martta bir yıl öncesine göre yüzde 0,7 artarken, enerji ürünlerinde yüzde 2,7 düşüş yaşandı.

ECB'nin hedefi olan orta vadede yüzde 2'lik enflasyona yaklaşılıyor. ECB'nin tahminlerine göre, bu hedefe ulaşılması yakın.

Almanya'nın yanı sıra diğer Avrupa ülkelerinde de enflasyonun durumu dikkat çekiyor. Fransa'da enflasyon yüzde 2,4'e gerilerken, İtalya'da oran yüzde 1,3 ile ECB hedefinin altında seyrediyor.

Avro Bölgesi'nde yıllık enflasyon, ocakta yüzde 2,8 iken şubatta yüzde 2,6'ya geriledi. Bölgede çekirdek enflasyon da ocakta yüzde 3,3 iken şubatta yüzde 3,1'e düştü.

ECB, faiz oranlarını belirlemek için 11 Nisan ve 6 Haziran'da toplanacak. ECB'nin ilk faiz indirimine doğru ilerlediği yönünde artan bir eğilim gözlemleniyor. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, Haziran 2024'te ilk faiz indirimi kararı alabileceklerini belirtti. Almanya, İtalya, Hollanda, Slovakya, İspanya, İrlanda ve Yunanistan'ın merkez bankası başkanları da faiz indirimi için haziran ayını işaret etti.