Almanya'dan Rusya-Ukrayna krizinde dengeleri değiştirecek hamle

Almanya'dan Rusya-Ukrayna krizinde dengeleri değiştirecek hamle
Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesinde ülkelerin hamleleri de takip ediliyor. Alman hükümeti, Ukrayna silahlı kuvvetlerini desteklemek için Alman ordusunun stoklarından 1000 tanksavar ve 500 Stinger füzesi gönderme kararı aldı.
Almanya Birinci Televizyon Kanalı ARD''nin hükümet kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, hükümet üçüncü bir ülkenin Alman yapımı 400 tanksavarı Ukrayna''ya vermesini onaylayacağı belirtilmişti. Bild gazetesinin haberinde de söz konusu üçüncü ülkenin Hollanda olduğu ileri sürülmüştü.
 
Brüksel merkezli haber sitesi Politico''ya göre, Almanya, Ukrayna''ya silah gönderimi karşıtı tavrını değiştirmişti. Alman yetkililer, Hollanda''ya Alman yapımı 400 tanksavar satması için izin vermişti.
 
Almanya''nın, kendi ürettiği parçalarla yapılan silahların herhangi bir savaş bölgesine gönderilmesini engelleme hakkı saklı bulunuyor.
 
ALMANYA SİLAH TALEPLERİNİ REDDEDİYORDU
 
Almanya, kriz ve savaş bölgelerine ağır silah göndermediği gerekçesiyle Ukrayna''nın silah taleplerini reddediyordu. Estonya, Ukrayna''ya eski Doğu Almanya (DDR) stoklarından obüsler vermek istiyordu ancak Almanya buna onay vermemişti.
 
Almanya''dan silah alan ülkelerin, bu silahları üçüncü bir ülkeye satabilmesi için Almanya''nın onayı gerekiyor.
 
Alman hükümeti şimdiye kadar Ukrayna''ya 5 bin miğfer göndermişti.
 
Ukrayna, Almanya''dan orta menzilli uçaksavar füze sistemi, taşınabilir uçaksavar füzeleri ve elektronik takip sistemlerinin yanı sıra gece görüş cihazları, gözetleme kameraları, dijital telsizler, miğfer ve radar istasyonları gibi birçok askeri malzeme talep etmişti ancak hükümeti bu talepleri kabul etmemişti.
 
NATO ortaklarının ve AB üyelerinin, Ukrayna’ya Alman yapımı silah tedarik etmesi yasaklanmıştı. Almanya Başbakanı Olaf Scholz da şimdiye kadar Ukrayna’ya ölümcül silah tedarik etmeyi reddetmişti. (AA/İHA)

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar