Almanya'da hükümet tehlikede: İttifak ortakları bayrak açtı!

Almanya'da hükümet tehlikede: İttifak ortakları bayrak açtı!
Almanya'nın, Rusya'nın Ukrayna saldırıları konusundaki tepkisizliği dünya kamuoyunda geniş tepki çekmişti. Alman hükümetinin bu tavrına tepki gösteren muhalefete bir destek de hükümette yer alan Hristiyan Demokrat Partisi'nin (SDP) koalisyon ortağı Hür Demokrat Parti'den (FDP) geldi.

 

Almanya''da hükümetin Rusya''nın saldırganlığına karşı gösterdiği ''sınırlı tepki'' eleştiriliyor. Almanya''nın 2. Dünya Savaşı''ndaki rolüne atıf yapılan eleştirilerde, hükümetin dünya barışı için ele geçen bu şansı değerlendirmesi gerektiği dile getiriliyor. Hükümet ortağı ve muhalefet partileri, Başbakan Scholz''u eleştirilerin odağına oturttu. Muhalefetten Hristiyan Birlik, haftaya meclise getirmeyi planladığı önergeyle koalisyonda çatlak yaratmayı hedefliyor.

Ukrayna ordusuna destek olarak ağır silah sevkiyatına sıcak bakmadığı bilinen Scholz, pek çok farklı kesimden tepki gördü. Ana muhalefeti oluşturan Hristiyan Birlik (CDU/CSU) ittifakı, 16 yıl boyunca ülkeyi yönetmemiş gibi Rusya''ya özellikle enerji alanındaki bağımlılıktan şimdiki Başbakan Scholz ile partisi SPD''yi sorumlu tutuyor.

UKRAYNA''YA SİLAH SEVKETMEYE YANAŞMADI

CDU ve Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) partilerinin oluşturduğu Hristiyan Birlik Meclis Grup Başkan Yardımcısı Johann Wadephul, eleştirinin dozunu daha da artırarak, Başbakan Scholz''un Ukrayna''ya ağır silahlar gönderme kararı almaması halinde haftaya parlamentoya bu konuda önerge sunacaklarını ve açık oylamayla önergenin çoğunluğu sağlayacağından emin olduklarını savundu. Wadephul''un hesaplarına göre, CDU/CSU''nun 197 vekiline ilaveten hükümet ortağı Yeşiller ile Hür Demokratlar da Ukrayna''ya ağır silahlar yollanmasına ilişkin önergeye destek verecek ve böylece 736 koltuklu mecliste 407 kabul oyuyla önerge başarılı olacak.

UKRAYNA ORDUSUNUN TALEPLERİ

Ukrayna ise haftalardır tank, topçu bataryası, savaş uçakları, helikopterleri ve gemilerinin sayıldığı ağır silahlar verilmesi yönünde Almanya ve diğer ülkeler üzerindeki baskıyı yapmayı sürdürüyor. Çekya dışında başka hiçbir NATO ülkesi ağır silah vermediği halde Almanya sanki vermeyi reddeden tek ülkeymiş izlenimi hâkim.

Ancak ağır silah kararında düğümün çözüleceği yer ise başbakanlık. Başbakan Scholz''un partisinde son yıllarda gidişata yön veren ve başbakanlıkta ağırlığı bulunan sol kanat ağır silah yollanmasına karşı. Baskılar üzerine ağır silah yerine, para desteği verilerek Ukrayna''nın piyasalardan ihtiyacı olan silahları kendisinin temin etmesi noktasında SPD yönetimi nihayet mutabık olduysa da bunun da prosedürünün aylarca sürebileceği belirtiliyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar