Alaattin Aktaş: Avrupa’dan Türkiye’ye milyonlarca göç bekliyorum

Alaattin Aktaş: Avrupa’dan Türkiye’ye milyonlarca göç bekliyorum
Ekonomist Alaattin Aktaş, yurt dışından aldığı uzman görüşüne de dayanarak, kış aylarında Türkiye’ye Avrupa’dan milyonlarca göç yaşanabileceğini aktardı.

AVRUPA'DAN TÜRKİYE'YE MİLYONLARCA GÖÇ BEKLİYORUM!

Avrupa’da yaşanan savaş sonucu, büyük bir enerji ve elektrik krizi doğdu.

Dünyanın en büyük enerji ihracatçılarından Rusya, Ukrayna’yı işgali sonrası kendisine yaptırım uygulayan Avrupa ülkelerini doğalgaz ile tehdit ediyor.

Geçtiğimiz gün Gazprom, Avrupa’ya giden en büyük gaz borularından birinin bakımı için o hattı kısa süreliğine keseceğini söylemişti.

Avrupa’da bu kriz yaşanırken, kış aylarında milyonlarca kişinin, Batı’dan Türkiye’ye göç etmesi bekleniyor.

Dünya’daki köşesine bu konuyu taşıyan ekonomist Alaattin Aktaş, uzman yorumuyla birlikte bu durumu değerlendirdi.

Aktaş şunları aktardı:

“Rusya-Ukrayna savaşı en çok Türkiye aleyhine sonuç doğuracak diye kaygı duyulurken tam tersi olmaya başladı. Özellikle turizmde bu yılın çok kötü geçeceğine dönük endişeler vardı. Bu yaşanmadı. Şimdi ortaya çıkan gelişme ise bugüne kadar hiç görülmemiş olumlu bir durum. Rusya Avrupa’ya gaz vermiyor. Büyük bir sıkıntı var. Avrupa kara kara kışı nasıl atlatacağını düşünüyor. İşte onların sıkıntısı bize avantaj olarak döndü. Türkiye tabii ki yaz sezonu kadar olmasa da şimdi yeni bir turizm sezonuna yelken açma, aslında yıllardan beri var olan bir turizm potansiyelini daha da artırma olanağına kavuşuyor. Almanya’da verilen ilanları duymuşsunuzdur. Uçak bileti dâhil olmak üzere 599 euroya Türkiye’de beş yıldızlı otellerde 22 gün tatil fırsatı.

Bu konuyu turizm haberciliği konusunda Türkiye’nin önde gelen isimlerinden olan sevgili meslektaşım Fehmi Köfteoğlu ile konuştum. Fehmi, bütün kışı Almanya’daki evinde geçirmektense Türkiye’de beş yıldızlı otelde tatil yapmayı tercih eden bir kesimin yıllardan beri var olduğuna dikkat çekerek bu yıl sayının belirgin olarak artacağını söyledi.

Fehmi bazı otellerin kışı tümüyle kapatarak geçirmek yerine çok düşük bir karar dedi ve hatta duruma göre göz ardı edilebilecek bir zarara bile razı olabileceklerine dikkat çekti. Çünkü oteli bir kış boyunca kapalı tutmanın da bir maliyeti var. Avrupa’daki doğalgaz sıkıntısı Türkiye ile birlikte Akdeniz çanağında yer alan İspanya, Yunanistan ve Mısır için de yeni bir fırsat kapası araladı. Türkiye’deki beş yıldızlı 152 otel bu yılı bu kampanya kapsamında açık kalarak değerlendirmek istiyor. Diğer üç ülkenin otel sayısı anlamında Türkiye ile rekabet şanslı zaten yok. Belli ki Avrupa’dan bu kış en çok turisti Türkiye çekecek.

‘KAÇ KİŞİ GELEBİLİR’

Şimdi merak edilen bu yıl kış döneminde Türkiye''ye kaç turistin geleceği. Tabii ki kesin sayı vermek mümkün değil ama geçen sezonun kasım, aralık, ocak ve şubat aylarında yalnızca Almanya''dan 427 bin kişinin gelmiş olması bir fikir veriyor. Bu yıl sayının en az ikiye katlanması beklenmeli. Kaldı ki başka ülkelerden gelecekler de olacak. Bu yıl kış dönemi rezervasyonları zaten iyi gidiyordu, şimdi durum tümüyle değişti. Avrupa’daki gaz sorunu, kış döneminde geleceklerin sayısını rekor düzeye çıkaracak gibi görünüyor. Bu rezervasyonlar yeni başladığı için toplam sayının nereye varacağı henüz kestirilemiyor. Ancak bu şekilde geleceklerin sayısının rahatlıkla bir milyonu bulacağı tahmin ediliyor.

‘ÜLKELERE "GİDİN" DİYOR!’

Avrupa’daki doğalgaz sorunu öylesine bir boyuta vardı ki, ülkeler vatandaşlarını kış aylarını yurtdışında geçirmeleri için teşvik ediyor ve bu amaçla maddi destekte de bulunuyor. Ülkeden ülkeye değişmek üzere kişi başına 300 ile 500 euro arasında destek veriliyor. Yeter ki vatandaş evinde oturmasın ve kış aylarını başka ülkelerde geçirsin! Yeter ki kış aylarındaki doğalgaz kullanımı en aza indirilebilsin!”

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar