AKP'li üst düzey isimden Staj ve Çıraklık Mağdurlarına müjde! Canlı yayında sevindiren haberi verdi

AKP'li üst düzey isimden Staj ve Çıraklık Mağdurlarına müjde! Canlı yayında sevindiren haberi verdi
AKP Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu canlı yayınında Staj ve Çıraklık Mağdurlarını heyecanlandıran açıklamalar yaptı. Akbaşoğlu'nun bu açıklamaları kanunu heyecanla bekleyen yüzbinler tarafından heyecanla karşılandı.

AKP Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu Haber Global canlı yayınında Staj ve Çıraklık Mağdurlarını heyecanlandıran açıklamalar yaptı.

Akbaşoğlu, EYT''nin ne zaman yasalaşacağı gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu. Kendisine konuyla ilgili soru sorulan Akbaşoğlu "Bu stajyer kardeşlerimizin ayrı bir talebi. Her bir başlığı ayrı ayrı ele alacağız" diyerek müjde bekleyen yüzbinlerce kişinin umutlarını daha da kuvvetlendirdi.

Akbaşoğlu''nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Şubat ayı içerisinde EYT yasalaşacak. Mart ayında EYT''li arkadaşlarımız maaşlarını alacak.
Bakanlığın teknik çalışması yasaya dönüştürülüyor. EYT ile yasa teklifi Ocak ayı bitmeden Meclis''e gelecek.

AVRUPA''DA İŞ GİRİŞİ SAYILIYOR

Her ne kadar Avrupa ülkelerinin emeklilik sistemi Türkiye''den farklılık gösteriyor olsa da temelde neredeyse bütün Avrupa ülkelerinde zorunlu staj faaliyeti kapsamında yapılan sigorta primleri emekliliği doğrudan etkiliyor. Milyonlarca Türk vatandaşının kendi ülkesinde yaptığı staj sigortaları emekliliklerine etki etmiyorken, başta Almanya olmak üzere Avrupa''da yer alan milyonlarca gurbetçi, staj sigortası primlerini Türkiye''deki emeklilikleri için kullanabiliyorlar. Vatandaşlar, söz konusu ayrımın kendi vatandaşına karşı yapılan bir zulüm olduğunu belirterek yetkililere derhal yanlıştan dönme çağrısında bulundu.

Yargıtay’ın kararıyla Türkiye’de yıllardır talep edilen ancak gerçekleşmeyen staj süresinin sigorta başlangıcı sayılması, 2016 yılındaki karar ile Almanya’da yaşayan gurbetçilere tanınmıştı.

Yargıtay, Almanya’da mesleki eğitim dolayısıyla zorunlu prim ödenen dönemleri, sigorta başlangıç tarihi olarak kabul etmişti.

Yurtdışındaki gurbetçilerin Türkiye’de emekli olabilmek için borçlanma yapmalarını düzenleyen 3201 sayılı Kanun’a göre, Türk vatandaşlığında geçen 18 yaşından sonraki süreler borçlanılabiliyor. Borçlanma, yurtdışında sigortalı olarak çalışılan dönemler ile bu dönemler arasında her birinde bir yıla kadar olan işsizlik süreleri ile ev kadını olarak geçen süreler için yapılabiliyor. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 6 Nisan 2016 tarihinde verdiği 2016/481 sayılı kararı (Esas no: 2014/10-454), on binlerce gurbetçiyi sevindirecek. Dava konusu olayda, 1998 yılında izinle Türk vatandaşlığından çıkan 1975 doğumlu bir gurbetçi 2012 yılında Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurarak, borçlanma talebinde bulundu ve sigortalılık başlangıç tarihinin de mesleki eğiti

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar