AKP'den hayati dolar hatası: Bunu duyan bankaya koşuyor... Yürürlükten kalkması bekleniyor

AKP'den hayati dolar hatası: Bunu duyan bankaya koşuyor... Yürürlükten kalkması bekleniyor
Gözler bugün saat 14'te açıklanacak faiz kararına çevrilmişken, hükümetin KKM ile doları düşürmek için yaptığı plan adeta ayağına dolandı. Parasını hükümetin ilan ettiği KKM'ye yatıran şirketler hem 14 liradan 18'e yükselen dolar kuru nedeniyle servetine servet katarken, aynı zamanda bunu teminat kabul eden bankalardan yüzde 14-18 arasında faizle ticari kredi alabiliyor.

AKP'DEN HAYATİ DOLAR HATASI: BUNU DUYAN BANKAYA KOŞUYOR

Bu yılın mayıs ayı itibariyle başlayan dolar krizi tüm hızıyla devam ediyor. 2021 yılının son aylarında yaşanan dolar atağını bastıramayan AKP, son çare olarak, Kur Korumalı Mevduat (KKM) sistemini hayata geçirdi.

ŞİRKETLERE BÜYÜK KIYAK

Ancak hükümetin Kur Korumalı Mevduat Hesabı ısrarı ilginç bir ticari olaya neden oldu.  Şirketler elindeki dövizi bozdurup kur korumalı mevduat yaparsa kamu bankalarından yüzde 14, özel bankalardan da 16 ile 18 arasında kredi alacak.

Şirketlerin döviz mevduatını KKM’ye çevirmesi durumunda bunu teminat kabul eden bankalar yüzde 14-18 arasında ticari kredi faizi vermeye başladı.

Son haftalarda KKM artış hızında yavaşlama olsa da BDDK verilerine göre KKM hesapları 1 trilyon 169,8 milyon liraya yükseldi. Tüzel kişilerin döviz mevduatı ise artış eğiliminde. 5 Ağustos haftası itibariyle tüzel kişilerin döviz mevduatı bir önceki haftaya göre yüzde 5,2 artışla 86 milyar 125 milyon dolara yükseldi. Bu döviz mevduatı artışı ekonomi yönetiminin de çok arzuladığı bir durum değil. Bankaların KKM’ye dönüşte düşük ticari kredi faizi uygulaması da 86.1 milyar doları aşan tüzel kişilerin döviz mevduatındaki dönüşümü hızlandırması bekleniyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar