AKP'den doları olanı bitirecek anlaşma: Erdoğan'ın dolar tuzağını 'Nasıl korunacağız bilmiyorum' diyerek ifşa etti

AKP'den doları olanı bitirecek anlaşma: Erdoğan'ın dolar tuzağını 'Nasıl korunacağız bilmiyorum' diyerek ifşa etti
Dolar kurunda yukarı yönlü hareketler sürerken 'dolar düşecek' iddiaları sürekli gündeme gelmeye devam ediyor. Youtube üzerinden yayın yapan ZANKA TV'de açıklamalarda bulunan Ferit Atay ve Rubil Gökdemir, söz konusu bu iddiaların gerçeklik payını ve kurda yaşanabilecek olası düşüşü konuştu.

'DÖVİZ GİRİŞİ BAŞLADI, DOLAR DÜŞECEK' İDDİASI!

Dolar kuru 2021 yılının aralık ayında kırdığı 18.40''lık rekora adım adım yaklaşırken, döviz hakkında yeni iddialar gelmeye devam ediyor.

Merkez Bankası''nın ağustos ayında aldığı faiz indirimi sonrası yeniden yukarı yönlü hareketlenen dolar kuru, 17.90 seviyesinden keskin bir atak yaparak bu yılın rekor seviyesi olan 18.20 seviyesini kadar yükseldi.

DOLAR DÜŞECEK İDDİALARI

Kurda yaşanan bu yükseliş sonrası gerek hükümet temsilcileri gerekse de iktidara yakın ekonomistlerden sürekli olarak ''dolar düşecek'' iddiaları gelmeye devam ediyor. Kimi ekonomistler bu düşüşün Türkiye''ye döviz girişi vasıtasıyla olacağını iddia ederken kimileri ise bu düşüşü Erdoğan tarafından açıklanması muhtemel bir ürüne bağlıyor.

''''RUSYA''DAN PARA GELECEK''''

Gündemdeki iddialardan birisi de Rusya''dan Türkiye''ye yüklü miktarda yabancı para girişi olacağı yönünde.

ZANKA TV''de söz konusu iddiaları değerlendiren Ferit Atay ve Rubil Gökdemir çarpıcı açıklamalar yaptı.

Piyasada dolaşan ''Rusya''dan ruble gelecek iddiasını açıklayan Ferit Atay, ''''Bir Rus bankasının Türkiye''ye borç vereceği şeklinde bir haber düştü. Türkiye''nin de alacağı ruble ile birlikte Gazgprom''a ödeme yapabileceği iddia edildi. Böylece iki ülkenin de kurduğu mekanizmadan yararlı çıkacağı söyleniyor. Ancak iddianın sonunda ''Aman dikkat ABD''den yaptırım riski büyük'' deniliyor.

Bu haberle beraber ''doların düşme ihtimali doğdu, dolar düşecek'' yorumları yapılmaya başlandı. Bu arada o bankanın da adını vermek lazım, Siberbank'''' şeklinde konuştu.

''''RUBLENİN OYNAKLIĞINDAN NASIL KORUNACAĞIZ BİLMİYORUM''''

Söz konusu iddiayı duyduktan sonra olayın açmazlarını açıklayan Rubil Gökdemir, ''''Tamam istemişlerdir ve onlar da böyle bir yöntem buldular diyelim. Bu nasıl olur? Bize ruble cinsinden nasıl bir faiz uygulayacaklar? Rublenin oynaklığına karşı biz nasıl korunacağız onu da bilmiyorum'''' dedi.

''BUNUNLA KURU BASKILAYABİLİR''

Gökdemir ayrıca, ''''Siberbank doğalgaz ödemeleri noktasında bir yaptırıma muhatap değil. Bu ülkeden döviz çıkışını önleyecek bir şey. O şekilde bakın. Cumhurbaşkanı Erdoğan doğalgaz fiyatlarının 8 kat arttığını söyledi. Hayır 8 kat artmadı, 2 kat arttı. Eğer Türkiye 24 milyar dolar bu ödemeyi yapma hakkından feragat ederse bu aynı zamanda içeride kurları bastırmak için 24 milyarı kullanma yetkisini ele geçirmek demek.

YIL SONU 21-22

Zaten yıl sonuna kadar dolar 21-22 buralarda tutarsalar hem içerdekilerin hem KKM''cileri hem de piyasa dengelerini bir miktar ve belli ölçüde korumuş olurlar. Tahminim bu yöndedir. Çünkü döviz girişi bunu görüyorsun. Ellerinde böyle bir imkan var.

Ancak ileride bunu politik ve dış politika konusunda nelerle muhatap oluruz onu şimdilik bilmiyoruz'''' yorumu yaptı.

YANDAŞ YAZAR AĞZINDAN KAÇIRDI: EYLÜL SONUNDA

Necmettin Batırel''in sosyal medyada gündem olan dolar iddiası şöyle:

"Göreceksiniz toplam rezervlerimiz eylül sonunda büyük fon girişiyle 200 milyar doları aşacak, kur baskısı tamamen ortadan kalkacak... TL’deki kayıplar yıllık TÜFE’yi aşamayacak, dolar ilk hamlede 15 liraya düşecek. Reel sektörün finansmana erişimini kolaylaştırmak amacıyla piyasaya can suyu veren Kredi Garanti Fonunda bakiye tutarı 500 milyar liradan 1 trilyon liraya yükseltildi… Başka bir ifade ile KGF’nin kefalet verebileceği kredilerin toplam tutarı 500 milyar liradan 1 trilyon liraya çıkarıldı. Bankalar geri dönüşlerinden endişe duydukları için ticari kredi faizi vermek istemiyordu. Bu problemi aşmak için kredi garanti fonunun kapasitesi arttırıldı. KOBİ’lere şimdi düşük faizli 500 milyar liralık ekstra kaynak sağlanacak. Böylece hem üretim hem istihdam artacak, dünya küçülürken, Türkiye istikrarlı büyümesini sürdürecek. Faiz indirimini yerden yere vuran bazı sözde finans profesörü olarak geçinenler yerin dibine girecek!.."

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar