AKP'den Cumartesi Anneleri açılımı! 1000. haftasında polis bariyerleri kaldırıldı

AKP'den Cumartesi Anneleri açılımı! 1000. haftasında polis bariyerleri kaldırıldı

Cumartesi Anneleri’nin, gözaltında kaybedilen yakınları için sürdürdükleri adalet arayışının 1000. haftasında Galatasaray Meydanı’nındaki polis 300 hafta sonra kaldırıldı.

Cumartesi Anneleri, 27 Mayıs 1995’ten bu yana her Cumartesi İstanbul Beyoğlu’ndaki Galatasaray Meydanı’nda, gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak için bir araya geliyor. 1000. hafta eylemi için hazırlıklarını sürdüren Cumartesi Anneleri, uzun bir aradan sonra meydanda yeniden toplanmak için bir araya geliyor.

goxf7agxiamvfjj.jpeg

AKP'DEN EYLEME İZİN AÇIKLAMASI

AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin, Cumartesi Anneleri’nin 1000. hafta eylemine izin verileceğini duyurdu. Zengin, “Cumartesi Anneleri’nin hassasiyetleri ve acıları bizim için önemli, ancak bu acıların farklı yönlere çekilmesine ve suiistimal edilmesine de müsaade etmemek gerekiyor. Hukuken yapılması gerekenlerin takipçisi olacağız” dedi.

goaaq72woae19t2.jpeg

POLİS BARİYERLERİ ALTI YIL SONRA KALDIRILDI

Cumartesi Anneleri’nin Galatasaray Meydanı’ndaki eylemleri, 25 Ağustos 2018’deki 700. hafta buluşmasından sonra yasaklanmıştı. Bu tarihten itibaren polis bariyerleriyle çevrili meydan, 1000. hafta eylemi öncesinde yeniden açıldı. 700. hafta eylemi sırasında Beyoğlu Kaymakamlığı’nın yasağına rağmen toplanmak isteyen gruba polis biber gazı ve plastik mermi ile müdahale etmiş, onlarca kişi gözaltına alınmıştı.

goakm6rwqaant-s.jpeg

Dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bu müdahaleyi savunarak, “İzin vermedik çünkü artık bu istismarın ve kandırmacanın son bulmasını istedik. Anneliğin terör örgütünce istismar edilmesine, teröre kılıf yapılmasına göz mü yumsaydık?” açıklamasında bulunmuştu. Göstericiler hakkında Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet suçlamasıyla dava açılmıştı.

goakm6rxsaarbfr.jpeg

İLK ENGELLENMEYEN BULUŞMA: 973. HAFTA

25 Ağustos 2018’den yaklaşık beş buçuk yıl sonra, 11 Kasım 2023’teki 973. hafta buluşmasında Cumartesi Anneleri, polis engellemesi ve gözaltı işlemi olmadan Galatasaray Meydanı’nda basın açıklaması yaptı. Polis bariyerleriyle kapatılan meydana karanfiller atan grup, yeniden meydanda toplanmanın önemine vurgu yaptı.

İlgili Haberler