AKP'den 22 yıl sonra bir ilk: İşte tarımla ilgili alınan karar

AKP'den 22 yıl sonra bir ilk: İşte tarımla ilgili alınan karar
Tarımda alarm veren göstergeler sonrası Tarım ve Orman Bakanlığı harekete geçti. 10 yılda bir yapılması gereken ancak 22 yıldır yapılmayan tarım sayımı için bakanlık, TÜİK ile protokol imzalandığını duyurdu.

Ekonomik krizle beraber artan akaryakıt, gübre, fide fiyatları tarımsal üretimi sekteye uğrattı.

Çiftçiler artan maliyetler ve yetersiz destekler altında ezilirken, tarımda ihracatçı konumundaki Türkiye birçok üründe ithalat yapmaya başladı.

22 YILDIR TARIM SAYIMI YAPILMIYOR

Tarımda sağlıklı politika yapılması için çok önemli olan ve 10 yılda bir yapılması gereken tarım sayımı 22 yıldır yapılmıyor. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, tarım sayımı için 22 yıl sonra adım atıldığını açıkladı.

Yumaklı, yaptığı açıklamada, Bakanlığa bağlı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü ile Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) arasında ‘Genel Tarım Sayımı Yapılmasına İlişkin Protokol’ün imzalandığını bildirdi. Tarımsal verilerin oluşturulmasına ve kayıtlılığa büyük önem verdiklerini belirten Yumaklı, bu çalışmaların tarımsal üretimle ilgili kısa, orta ve uzun vadeli vizyonel politikaların belirlenmesine katkı sunacağını vurguladı.

Yumaklı, Bakanlık olarak bir süredir genel tarım sayımı için altyapı hazırlıkları yürüttüklerini, ilgili kurumlarla yapılan toplantılarda izlenecek yol haritasının belirlendiğini vurgulayarak, genel tarım sayımının, tarımsal üretime yön verecek yenilikçi düzenlemelerin hayata geçirilmesinde belirleyici unsurlardan biri olacağının altını çizdi.

Çalışma ile istatistik, işletme bilgisi, hayvan sayısı, arazi bilgisi gibi akla gelen tüm tarımsal verilerin sayılarak kayıt altına alınacağını bildiren Yumaklı, “TÜİK ile işbirliği içinde genel tarım sayımı yaparak planlı üretim ve sözleşmeli üretim gibi tarım ve hayvancılık politikalarımızın odak noktasını oluşturacak uygulamalarımıza yön vereceğiz. Tarımsal üretimde sürdürülebilirliği, verimliliği, kaliteyi ve kayıtlılığı daha da artırarak ‘Türkiye Yüzyılı’nı üretimin ve üreticinin yüzyılı yapacağız’’ dedi.

İLK OLARAK ARAZİLER KAYIT ALTINA ALINACAK

Genel tarım sayımının ilk aşamasında, mevcut idari kayıtlarda yer almayan tarım arazilerinin belirlenmesi ve bu araziler üzerinde tarımsal faaliyette bulunan tarımsal işletmelerin tespiti gerçekleştirilecek. Ayrıca soru formları ve veri giriş programları hazırlanacak, ön tarama faaliyetleri, bilgilendirme, eğitim ve tanıtım faaliyetleri yapılacak. İkinci aşamada ise ilk aşamada elde edilen bilgiler esas alınarak uluslararası gereklilikler ve ulusal ihtiyaçlar doğrultusunda belirlenen değişkenlere ilişkin veriler ve sahadan derlenerek elde edilecek veriler kamuoyuyla paylaşılacak.

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Öne Çıkanlar