Zeytinin ölüm fermanına 'Dağ' gibi tepki

Zeytinin ölüm fermanına 'Dağ' gibi tepki
Ülkenin elektrik ihtiyacını gerekçe gösteren AKP hükümeti, zeytinlikleri madencilik faaliyetlerine açtı. 1 Şubat’ta Resmi Gazete’de yayımlanan karara tepkiler çığ gibi büyüyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, elektrik ihtiyacı gerekçesiyle Maden Yönetmeliği’ni değiştirdi. Hem doğaya hem de zeytin üretimiyle geçinen yurttaşlara zarar verecek uygulamaya Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi üyesi ve zeytin üreticisi Mustafa Tan, “Daha önce Meclis’e geldi. Yasa değişikliği istendi, reddedildi. Yönetmelikle değişmesi dalga geçmektir” dedi.

Cumhuriyet''ten Sena Tufan''ın haberine göre, “Zeytin ağaçlarımızı korumak istiyoruz” diyen Tan, “Oldubittiye getirilerek yönetmeliklerle bu iş yapılmaz. Hem çevre hem de zeytin ağaçları olumsuz etkilenecek. Zeytin ağaçları milli servettir ve dünyadaki bütün madenlerden daha değerlidir. Çok fazla zeytin ihracatı yapan insan var ve katma değeri yüksek bir ürün” diye konuştu.

SANATÇILARDAN ZEYTİN DESTEĞİ

Sosyal mecralardan sanatçılar, zeytin katliamına tepkisini dile getirdi. Tarkan, “Ülkemizin doğası olmuş rant rüyası. Doğamız geri dönüşü olmaksızın yok ediliyor. Yıllardır gözlerini diktikleri zeytinliklerimizi feda etmek var şimdi sırada” dedi. Komedyen Şahan Gökbakar da “Zeytinlik alanların madencilik faliyetine açılması konusunda çıkarılan yönetmeliğin tüm kalbimle karşısındayım. Zeytin ağaçları yaşamı simgeler. Zeytin dalı barış demektir. Zeytin ağaçlarına asla dokunulmamalıdır” ifadelerini kullandı.

‘BİR GECEDE OLDUDA BİTTİ’

Geçtiğimiz günlerde yapılan değişiklik ile elektrik üretimi için yürütülen madencilik faaliyetlerinin zeytinlik olarak kayıtlı alanlara denk gelmesi durumunda, sahada madencilik faaliyeti yürütülecek, geçici tesisler inşa edilebilecek. Madencilik faaliyeti yürütecek kişinin, sahayı rehabilite ederek eski haline getireceğini taahhüt etmesi gerekiyor. Değişiklik zeytin ağaçlarının taşınmasına da olanak sağlıyor.

DAVA AÇILDI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın, zeytinliklerin madencilik faaliyetine açılmasına ilişkin yönetmelik değişikliğini, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer yargıya taşıdı. Soyer, sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda, “Zeytin ağaçlarımızı maden ocaklarına kurban etmek isteyenler, zeytinyağımızın ülkemize yetmeyeceğini düşünmüş olacak ki ihracatını kısıtladı. Yürütmeyi durdurma talebiyle yönetmeliğin iptali davasını açtık. Zeytinliklerimizi ranta kurban ettirmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

YARGIYA TAŞINIYOR

Zeytin sahaları üzerinde maden tesisi açılmasına olanak tanıyan yasayı, Türkiye Barolar Birliği yargıya taşıyacağını duyurdu. Açıklamada, “Zeytin sahalarının ‘kamu yararı’ gerekçesi ile ömrü doğal olarak sınırlı madencilik faaliyetlerine tercih edilmesi, dünyada yaşanan iklim krizi ve kıtlık tehlikesi de dikkate alındığında akla ve mantığa aykırı” denildi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar