Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Fatih Ergin

Fatih Ergin

25. SAAT

AKP, CHP'yi istese de kapatamaz!

"Bir bakarsınız CHP kapatılmış ve seçme girmesi yasaklanmış olabilir" diyerek yeni bir tartışma başlatan Sabah'ın, çok pardon Saray'ın başyazarı Mehmet Barlas, sözleri gündem olunca yazısının "fantezi" olduğunu savundu…

Bir kere şunu belirteyim; bu tür şeylerin tartışılması, gündeme gelmesi ve en basitinden "Silivri soğuktur" gibi söylemler, öyle bir niyeti olmasa bile iktidarın işine geliyor. Zira kurdukları korku imparatorluğu daha da güçleniyor böylelikle.

Barlas'ın dediklerinin "fantezi" olduğunu ilan edene kadar geçen sürede TV'lerde yapılan tartışmalar, gazete köşelerinde yazılıp çizilenler ise, birazcık bu toplumun siyasi sosyolojisini bilen herkes için hayret vericiydi…

En azından benim için öyleydi…

Öyleyse gelelim kitabın ortasına; AKP, CHP'yi kapatmaz, kapatamaz! CHP'yi seçime sokmama gibi bir hamlede bulunmaz, bulunamaz!

İsterlerse, "Anaysa Mahkemesi kapatma davalarında Erdoğan'ın talimatına göre karar verir" ve "YSK seçime girecek partileri Erdoğan'dan gelen listeye göre belirler" diye açık kanun maddeleri koysunlar, yine de yapamazlar!

Türk toplumundaki CHP ya da sol paranoyasını ve bu paranoyanın her şeye rağmen AKP'nin yirmi yıldır iktidarda kalmasına ne büyük bir katkı sağladığını göremeyenler aksini savunabilir.

Ama AKP'yi iktidarda tutan en büyük güçlerden biri, "Bunlar giderse CHP gelir" algısıdır. Bu psikolojinin haklı olan yanları var, doğru olmayan yanları var ama böyle bir şey maalesef ki var!

En somut örneklerinden biri 2018'deki Cumhurbaşkanlığı seçimidir. Herkes Muharrem İnce'yi rüzgâr estiriyor diye düşünürken, aslında geniş toplum kitlelerinde uyuyan bir alerji uyandırılıyordu.

Hiç düşünülmez nedense; İstanbul'un Bakırköy, Beşiktaş, Kadıköy, Maltepe gibi ilçelerinde yaşayıp CHP'den başkasına oy vermeyenlerin Anadolu'daki akrabaları CHP'ye bırakın oy vermeyi, hak vermeyi bile neden aklından geçirmez?

Neden mi?

AKP'nin en iyi kullandığı şey Türk halkının yaşanmışlıkları ve o yaşanmışlıklar üzerinden uydurulan palavra ve efsanelerdir…

Sadece "dinsiz parti" algısı yapışmış değil CHP'nin üzerinde. Sanki AKP'den önce memleketteki her kötü olayın, şu vesayetler safsatasının arkasına bile "CHP zihniyetini" koyup pazarlıyorlar…

Ve bu da karşılık buluyor.

Buluyor, çünkü tam "iktidarı köşeye sıkıştırdı" diye düşündüğünüzde CHP'den anlamsız bir hamle ya da serseri bir çıkış geliyor ve iktidarın ekmeğine yağlar, ballar sürülüyor…

Tam karşısına konumlandırılmış böyle bir ana muhalefet partisini yok edip, sağ tandanslı muhalefet partileri ile neden baş başa kalmayı tercih etsin ki iktidar?

İktidarı boyunca kutuplaşma siyasetinden vazgeçmeyen ve bunun için de bir şeytan ya da şeytanlara muhtaç bir AKP'nin, kendilerince daimi şeytandan vazgeçmesi, iktidardan vazgeçmesi olmaz mı?

Bence Barlas haklı! Toplumdaki CHP algısına ihtiyaç duymadan iktidarda kalmaları anca fantezi olur…

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları