Bayram sonrası zam rüzgârı esecek: Kırmızı ete zam yolda!

Bayram sonrası zam rüzgârı esecek: Kırmızı ete zam yolda!
Gıda enflasyonun giderek artmasıyla vatandaşın yeme içme alışkanlığı değişti. Vatandaş kırmızı et almakta zorlanır hale geldi. ETBİR verilerine göre, dört kişilik bir aile beş yıl önce yıllık 56 kilo kırmızı et tüketebilirken, artık 28 kilo tüketebiliyor.

KIRMIZI ETE ZAM YOLDA!

Ekonomik krizin ve enflasyonun giderek tırmanmasıyla vatandaş temel gıda ürünlerini bile alamaz hale geldi.

Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği Başkanı Ahmet Yücesan, kırmızı etle ilgili Sözcü’den Gamze Bal’a bazı değerlendirmelerde bulundu.

Yeni yılın ilk 6 aylık döneminde üretim maliyetlerinde yüzde 150’nin üzerinde artış olduğunu söyleyen Yücesan, nihai ürün fiyatlarının ise aynı dönem aralığında yüzde 110 civarında arttığı bilgisini verdi.

Ancak talepteki düşüşün sürmesi nedeniyle maliyetlerdeki artışın etiketlere tam olarak yansıtılamadığını kaydeden Yücesan, “Kurban Bayramı sonrası da talepteki düşüş sürecektir. Bu yüzden bayram sonrası fiyatlarda değişim olmaz ama eylül ya da ekim ayında yeni bir zam gündeme gelebilir” diye konuştu.

Öte yandan, süt üreticisinin uğradığı zarar nedeniyle anaç hayvanların kesime gönderilmesinin kırmızı et üretiminde 2022’nin ikinci yarısından itibaren sorunlar yaratacağına da dikkat çeken Yücesan, şöyle devam etti:

“Sütte yaşanan krizin ete de sıçramasına az kaldı. Bunun net sonuçlarını 2023’te göreceğiz. Azalan üretim, fiyatları daha da yukarı çekecektir. Süt üreticisinin zararlarının giderilmesi çok önemli.”

Kaynak: https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/vatandasin-sofrasindan-bes-yilda-28-kilo-et-eksildi-7240236/

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar