Afganistan'dan büyük göç! Akın akın geliyorlar

Afganistan'dan büyük göç! Akın akın geliyorlar
Afganistan'da, özellikle Taliban'dan kaçan mülteciler bin bir zorluklarla aştıkları İran sınırlarından sonra Van üzerinden kaçak yollarla akın akın Türkiye'ye giriş yapıyorlar.

Son günlerde Türkiye'ye giriş yapan mültecilerin büyük çoğunluğunu Afganlar oluşturuyor. Radikal örgütlerin çatışma alanına dönen Afganistan'dan, özellikle Taliban'dan kaçan mülteciler bin bir zorluklarla aştıkları İran sınırlarından sonra Van üzerinden kaçak yollarla akın akın Türkiye'ye giriş yapıyorlar.

İran ile 295 km uzunluğunda sınırı bulunan Van, coğrafi konumu itibariyle ülkelerinden kaçmak isteyen Afganistan vatandaşlarının Avrupa ve diğer batı metropollerine geçmek istedikleri en önemli geçiş güzergahı. Mültecilerin çok büyük bir kısmı Van'ın sınır ilçeleri olan Başkale, Saray, Çaldıran ve Özalp’ın köylerinden Türkiye'ye düzensiz yollardan giriş yapıyor.

MİLYONLARCA DOLARLIK BİR SEKTÖR

Sözcü'den Orhan Bozkurt'un haberine göre, İran ve Türkiye başta olmak üzere birkaç ülkeyi kapsayan geniş bir ağa sahip olan insan kaçakçılarıyla anlaşan ve onların aracılığı ile ülkelerinden çıkarak İran’ın sınır bölgelerinde bir araya gelen Afganlar, yine kaçakçılar tarafından farklı güzergahlardan geçirilerek Türkiye sınırına ulaştırılıyor.

Milyonlarca dolarlık ticaretin döndüğü bu düzensiz geçişlerin nerede ise tamamı Van’a bağlı ilçeler üzerinden gerçekleşiyor. Afganistan’dan İran’a geçen mülteciler haftalar boyu yürüyerek Van’ın Başkale, Saray, Çaldıran ve Özalp ilçelerine bağlı köylere ulaşabiliyor.

YILLIK 500 BİN GEÇİŞ VAR

Afganistan-İran arasındaki yolculuklarını ekonomik güçlerine göre ya at sırtında ya da yürüyerek tamamlayan mülteciler bir çok engelin ardından Van’a ulaşıyor. Mültecilerle ilgili çalışmalar yürüten değişik sivil toplum kuruluşları tarafından yapılan açıklamalara göre yıllık ortalama 500 binin üzerinde mültecinin Van’dan Türkiye’ye giriş yaptığı belirtiliyor.

Bu mültecilerin bir çoğu zaman zaman eksi 25-30 dereceyi bulan hava koşullarında donarak yaşamlarını kaybederken, sınırı geçebilmeyi başaranlar da kapasitelerinin çok üzerinde göçmenle doldurulan araçların yaptığı kazalarda can veriyor.

EN BÜYÜK KİMSESİZLER MEZARLIĞI VAN’DA

Van’da bulunan Seyrantepe Mezarlığı'nın önemli bölümü Afganistan başta olmak üzere Pakistan, Bangaldeş ve İran’dan tüm zorlukları göze alarak yola çıkan ve bu yolda yaşamını yitiren mülteci kimsesizlere ait. Van’a kadar ulaşan ancak kaza sonucu, donarak veya diğer nedenlerden yaşamlarını kaybeden mülteciler, 15 gün boyunca cenazeleri alınmazsa bu mezarlığa defnediliyor.

Kimlik bilgileri tespit edilemeyen mültecinin mezar taşları numaralandırılıyor veya ölüm tarihine, işlem yapılan hastaneye göre sıralanıyor. Şimdiye kadar yaklaşık 400’ü aşkın mültecinin defnedildiği mezarlık, bu yönüyle Türkiye’nin en büyük kimsesizler mezarlığı olma özelliği taşıyor.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar