Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Levent Bulut

Levent Bulut

DOĞRUYA DOĞRU

Adalette çağın gerisinde kaldık

Fatih Sultan Mehmet, İstanbul'da bir Rum'dan talepte bulunur. Der ki;

"Orada cami yapacağım, arazini bana satmanı istiyorum."

Fatih, o arsanın bedelinin çok çok üstünde bir bedel ödemek istemesine karşın, Rum bir türlü arsasını satmaya yanaşmaz…

Fatih de, o kadar fazla para verdiğim halde, bu adam arazisini vermiyor. Demek ki bunu inadından yapıyor, nefsani davranış bu. Ben cami yapacağım, benimki nefsani değil ruhani" diyor.

Bastırıp alıyor adamın arsasını, camiyi yapıyor.

*

Adam perişan, üzgün… Karşısında Cihan padişahı var.

Son adam, her şeyin üstü…

İki dudağının arasında her şey diye, düşünüyor…

Vurun kellesini dese, kim kurtarabilir kendisini.

Derdini bir arkadaşına anlatıyor.

Arkadaşı da diyor ki "Gidersin kadıya, adaletsizliği anlatırsın. Padişah da olsa o hesabı görür".

 

*

Adamcağız hiç inanmıyor ama, "Hadi gideyim mahkemeye" diyor.

Kadıya müracaat ediyor.

Mahkemede karşısında Fatih'i gören Rum, şaşırıyor.

Fatih Sultan Mehmet'in, adamın arsasını zorla iktisap etmekten elinin kesilmesi konusunda bir karara varılıyor.

Deniyor ki: "Bunun bedeli şu kadar altın, bu kadar altına karşılık, onun elinin kesilmesinden vazgeçiyorsan, Padişah ödemese bile, onu sana beyt'ül mal öder. Razı mısın?"

*

 

Adam tüm bu yaşananlar karşısında hayrete düşüyor nasıl razı olmam ki diyor ve davasından bedelini de alarak vazgeçiyor.

Şimdi lütfen bir gayrimüslimin arsasına bedelinden çok fazla para ödemiş ve cami yaptırmış olmasına karşın adam rıza göstermedi diye mahkeme önünde hesap verip elinin kesilmesine müsaade eden bir Padişah'ın olduğu devir ile, bugünü kıyaslayın!.. Hukuk sistemimizde ileri gideceğimize Fatih'in yaşadığı çağın da gerisinde kaldık.

Ne diyeyim emeği geçenleri tebrik ederim.

 

İSRAFA DİKKAT

Gıda israfı tüm dünyada önlenmeye çalışılan çok önemli bir konu. Birleşmiş Milletler'in (BM)  2021 Gıda İsrafı Endeksi Raporu'na göre: Türkiye'de her yıl 11,3 milyon tondan fazla gıda israf ediliyor. Evlerde ise kişi başına 93 kilogram, restoranlarda 28 ve satış noktalarında 16 kilogram yiyecek çöpe atılıyor.

*

İsrafın dinimizce yasaklanmış olmasına rağmen Türkiye, dünya genelinde en fazla gıdanın israf edildiği ülkeler arasında yer alıyor. NG Araştırma'nın 22 Mart-1 Nisan 2021 tarihleri arasında, Türkiye geneli, 2178 kişinin katılımı ile gerçekleştirilen araştırmasında ise ilginç sonuçlar ortaya çıkıyor. Online araştırma platformu benderimki.com üzerinden yapılan Türkiye'de Gıda İsrafı konulu kamuoyu araştırmasına göre, katılımcılara ülkemizde gıda israfının ne boyutta olduğu sorusuna yanıt verenlerin %81'i israf olduğunu düşündüklerini belirtiyor.

*

Fakat "Evinde gıda israfı var mı?" sorusuna ise katılımcıların sadece %27'si evet demiş. Yani bu sonuca göre insanların çoğunluğu gıda israfı konusunda başkalarını sorumlu tutuyor. İsraf ettiğini kabul edenlerin oranı bu kadar azken, israf edilen yiyeceğin bu kadar fazla olması ise oldukça düşündürücü değil mi?

*

Malumunuz Ramazan ayı içerisinde olduğumuz için bu konuya özellikle değinmek istedim. Zira yardımlaşma, cömertlik ve ikram duygularını canlandıran bu mübarek Ramazan ayı içerisinde kurulacak iftar sofraları, israf sofralarına dönüşebiliyor. Dolasıyla iyi niyetle hazırlanan ama ölçüsü kaçırılıp israf ve gösterişe dönen sofralar ise ramazan ayının ruhuna uymuyor. Bu yüzden israf konusuna dikkat edelim, ölçüyü kaçırmayalım. Tüm İslâm aleminin ramazan ayının mübarek olması dileğiyle. Hayırlı ramazanlar.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları