ABD'nin Gazze'de ateşkes tasarısını veto etmesine Çin ve Fransa'dan tepki gösterdi!

ABD'nin Gazze'de ateşkes tasarısını veto etmesine Çin ve Fransa'dan tepki gösterdi!
Çin ve Fransa, ABD'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde Gazze Şeridi'nde acil insani ateşkes talep eden karar tasarısını veto etmesine karşı tepki gösterdi.

ABD, dün Cezayir tarafından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) sunulan ve Gazze Şeridi'nde acil insani ateşkes talep edilen karar tasarısını veto etti. Üçüncü kez veto edilmesine karşı tepkiler yükseldi. Çin'in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Zhang Jun, ABD'nin tasarının veto edilmesinden büyük hayal kırıklığı yaşadığını ve memnuniyetsizlik duyduğunu belirtti. Zhang, böyle bir kararın bölgedeki durum göz önüne alındığında insanlığın asgari gereksinimlerine uygun olduğunu ve tüm BMGK üyelerinin desteğini alması gerektiğini vurguladı.

ZHANG JUN'UN İFADE VE TEPKİSİ

Zhang, Güvenlik Konseyi'nin bu katliamı durdurmak için hızlı hareket etmesi gerektiğini vurguladı. Ona göre, Güvenlik Konseyi'nin ateşkesi sağlamak için acilen harekete geçmesi gerekiyor çünkü bu bir tartışma konusu değil, aksine konseyin kaçınamayacağı ahlaki bir yükümlülük. Zhang, veto uygulanmasının Güvenlik Konseyi'nin ezici fikir birliğini bastırdığını ve bu durumun Gazze'deki durumu daha da tehlikeli hale getirdiğini belirtti.

213.webp

NİCOLAS DE RİVİERE'NİN AÇIKLAMASI

Fransa'nın BM Daimi Temsilcisi Nicolas de Riviere, sahadaki korkunç durum göz önüne alındığında Gazze'de ateşkes çağrısı yapan karar tasarısının kabul edilememiş olmasından üzüntü duyduklarını belirtti. Riviere, tüm rehinelerin serbest bırakılması ve ateşkesin derhal uygulanması gerektiğini vurguladı. Fransa'nın bu amaçla BM Güvenlik Konseyi'ndeki kararlılığını sürdüreceğini ifade etti.

Filistin'in BM Daimi Temsilcisi Riyad Mansour, karar tasarısının veto edilmesini kınayarak, Güvenlik Konseyi'nin eylemsizliği nedeniyle 25'ten fazla Filistinlinin öleceğini belirtti. Mansour, bu durumun daha fazla bebeğin öldürüleceği anlamına geldiğini ifade etti.

23.webp

OYLAMA SONUÇLARI VE İNGİLTERE'NİN DURUMU

BM Güvenlik Konseyi'nde yapılan oylamada ABD'nin veto ettiği karar tasarısı için 15 üyeden 13'ü lehte oy kullanırken, İngiltere ise çekimser kalmıştı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar