ABD’li ‘kan tüccarları’ can havliyle kaçan Afganlardan kişi başı 6 bin 500 dolar istediler

ABD’li ‘kan tüccarları’ can havliyle kaçan Afganlardan kişi başı 6 bin 500 dolar istediler
ABD Beyaz Saray Basın Sözcüsü Jen Psaki, Afganistan'da ABD Silahlı Kuvvetleriyle koordineli şekilde görev yapan Blackwater şirketinin sahibini, ülkeden kaçan Afganları 6500 dolara tahliye etmekle suçladı.

Business Insider dergisinden Eliza Relman'ın haberine göre; ABD Beyaz Saray Basın Sözcüsü Jen Psaki, Afganistan'da ABD Silahlı Kuvvetleriyle koordineli şekilde görev yapan Blackwater şirketinin sahibi Erik Prince'i ülkeden ayrılmak isteyenlerin durumundan faydalanıp 6500 dolarla Kabil’den tahliye etmekle suçladı.

Verilen habere göre Blackwater özel güvenlik şirketi Kabil Havalimanı'ndan kalkan uçaklarla tahliye edilmek isteyenlerden kişi başı 6500 Dolar istiyor.

İNSANLIKLA BAĞDAŞMIYOR

ABD'nin ülkeyi terk etmek isteyen Afganların ücretsiz tahliye edildiğini belirten Psaki, bu uygulamanın "insanlıkla bağdaşmadığını" söyledi.  

Beyaz Saray’ın bu eleştirilerine rağmen Blackwater gibi çok sayıda özel güvenlik şirketi, ABD Silahlı Kuvvetleriyle eş güdümlü şekilde başta Irak, Suriye olmak üzere çok çeşitli coğrafyada devlet güvencesinde faaliyet gösteriyor.

HİÇBİR DENETİME TABİİ TUTULMUYORLAR

Bu paralı askerler grubu herhangi bir ülkenin silahlı kuvvetleri olarak gözükmediği gibi için hiçbir denetime tabii tutulmuyorlar. Böylece sayısız insan hakkı ihlalinden de sorumluluk almadan sıyrılabiliyorlar. Paralı askerler ayrıca geleneksel ordu birliklerinin dahil olmak istemediği çeşitli gizli harekatlarda yer alıyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar