ABD'den Güney Kore'ye 'Çin malı' ayar!

ABD'den Güney Kore'ye 'Çin malı' ayar!
ABD gümrük yetkilileri, Güney Koreli şirketleri, ABD'ye ihraç edilen mallarının, Çin'in Sincan Özerk Bölgesi'nde Uygur Türklerinin zorla çalıştırıldığı işletmelerde üretilmediğinden emin olmaları konusunda uyardı.

Yonhap''ın haberine göre, ABD Gümrük ve Sınır Güvenliği yetkililerinin katılımıyla Güney Kore''nin başkenti Seul''de düzenlenen seminerde, ABD''nin Sincan''daki Uygur Türklerinin zorla çalıştırılması yoluyla üretilen malların ABD''ye ihracatının yasaklanmasını öngören yasa hakkında Güney Koreli şirketlere bilgilendirme yapıldı.

Seminerde Güney Koreli şirket yöneticilerine yönelik bir konuşma yapan ABD Ticaret Ofisi Başkomiser Yardımcısı AnnMarie Highsmith, zorla çalıştırma yoluyla üretilen malların ABD''ye girişini engellemenin önemine vurgu yaptı.

ABD''nin, yapay zeka tabanlı analiz teknolojisini kullanarak bu tür ürünleri engellemek için çaba sarf ettiğini belirten Highsmith, "Ancak, şirketlerin de sorumluluk alarak tedarik zincirlerini kendi başlarına izlemeleri gerekiyor." ifadesini kullandı.

Bir başka gümrük yetkilisi Maya Kamar da, yöneticilerin, şirketleri tarafından üretilen malların nerede ve kimler tarafından üretildiği konusunda daha temkinli davranmaları gerektiğini dile getirdi.

ABD Kongresi, Aralık 2021''de Çin''in Sincan Uygur Özerk Bölgesi''nde Uygur Türkleri ile diğer etnik ve dini azınlıkların zorla çalıştırılması yoluyla ürettiği malların ABD''ye ithalatının yasaklanmasını öngören yasayı kabul etmişti.

Pekin yönetimi sözcüleri ise zorla çalıştırma iddialarını "Çin karşıtı güçler tarafından uydurulmuş yalanlar" olarak nitelemiş; ülkedeki insan hakları durumunun gerçeğe aykırı olarak karalanmaya çalışıldığını savunmuştu.

(A.A)

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar