ABD'de tarım dışı iş gücünde dikkat çeken artış

ABD'de tarım dışı iş gücünde dikkat çeken artış

ABD'de tarım dışı iş gücü verimliliği, geçen yılın son çeyreğinde önemli bir artış göstererek %3,2 oranında yükseldi.

ABD Çalışma Bakanlığı, Ekim-Aralık 2023 dönemine ilişkin tarım dışı iş gücü verimliliği ve birim emek maliyeti nihai verilerini açıkladı. Ülke genelindeki bu artış, önceki çeyreğe kıyasla önemli bir ivme kazandırdı.

Önceden yayımlanan verilere göre, tarım dışı iş gücü verimliliğinin yüzde 3,2 artması bekleniyordu ve bu beklenti karşılandı. Piyasa beklentileri, bu verinin yüzde 3,1 olarak revize edileceği yönündeydi, ancak gerçekleşen oran beklentilerin üzerinde oldu.

İş gücü verimliliği, 2023'ün üçüncü çeyreğinde de önemli bir artış göstermişti, yüzde 4,7'lik bir artışla dikkat çekmişti. Üretim ve çalışma saatleri de son çeyrekte artış göstererek ekonominin canlılığını yansıttı.

Tarım dışı iş gücü verimliliği, Ekim-Aralık 2023 döneminde yıllık bazda %2,6 oranında arttı. Ortalama verimlilik artışı ise 2023 genelinde bir önceki yıla göre %1,3 arttı.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) izlediği bir diğer önemli gösterge olan birim emek maliyeti ise geçen yılın son çeyreğinde %0,4 oranında arttı. Geçen yılın üçüncü çeyreğine kıyasla birim emek maliyeti %2,5 oranında yükseldi, bu da enflasyon üzerindeki baskıyı artırabilir.