ABD'de neler oluyor? Donald Trump destekçileri Kongre binasına saldırıyor

ABD'de neler oluyor? Donald Trump destekçileri Kongre binasına saldırıyor
ABD’nin başkenti Washington’da gösteri düzenleyen Donal Trump destekçilerinden bazıları polis barikatını aşarak Kongre binasını bastı.

ABD Başkanı Donald Trump'ın seçim sonuçlarını tanımayarak bugün başkent Washington DC'de düzenlediği mitingin ardından, Trump taraftarları başkanlık seçim sonuçlarına göre belirlenen delege oylarının sayılıp, sonuçların resmen tescil edileceği oturumun düzenlendiği Kongre binasını bastı. Başkan Yardımcısı Mike Pence'in tahliye edildiği bildirildi.

ABD Kongresi yeni başkanı resmi olarak onaylamak için toplanırken, Trump destekçileri başkent Washington DC'de "Çalmayı Durdur" mitinginde bir araya geldi. Binlerce Trump destekçisinin katıldığı mitingin ardından göstericiler Kongre binasına yürüdü.

TRUMP DESTEKÇİLERİ POLİSLE ÇATIŞTI

Kongre binası önündeki ilk polis bariyerlerini aşmayı başaran göstericiler, "ABD Trump'ı istiyoruz", "Biz kazandık", "Özgürlük" ve "Çalmayı bırakın" sloganları atarak, kongre binasına girmeye çalıştı. Bazı göstericiler polis tarafından gözaltına alındı. Güvenlik güçlerinin tüm çabalarına rağmen göstericiler ikinci polis barikatını da aşmayı başardı. Polis ekipleri göstericileri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz ve cop kullandı.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI İLAN EDİLDİ

Washington Belediye Başkanı Muriel Bowser, olaylar nedeniyle sokağa çıkma yasağı kararı alındığını duyurdu. Olaylar nedeniyle yerel saatle 18.00'den sonra şehirde sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

TRUMP DESTEKÇİLERİNİN KONGRE BİNASINA SALDIRDIĞI ANLAR

SENATO BİNASINA ÇIKTILAR

Kongre binasına giren Trump destekçileri protestocular Senato katına kadar çıktılar!

TÜRKİYE DIŞİŞLERİ'NDEN AÇIKLAMA

Türk Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "ABD Başkanlık seçimlerinin ardından yaşanan ve bugün Kongre binasının göstericiler tarafından basılması teşebbüsüne kadar varan iç gelişmeleri endişeyle takip ediyoruz. ABD’deki tüm tarafları itidal ve sağduyuya davet ediyoruz. ABD’nin bu iç siyasi krizi olgunluk içinde aşacağına inanıyoruz. ABD’deki vatandaşlarımızın kalabalık mekanlar ve gösteri yapılan yerlerden uzak durmalarını tavsiye ediyoruz."

TRUMP'DAN ÇAĞRI:

Trump'tan Kongre binasında yaşananlara ilişkin şu açıklamada bulundu: 

''ABD Kongresi'ndeki herkesten barışçıl olmalarını istiyorum. Şiddet yok. Bizim kanun ve nizam partisi olduğumuzu unutmayın. Yasalara uyun.''

BİR KİŞİ VURULDU

ABD’nin başkenti Washington’da gösteri düzenleyen Trump destekçilerinden bazıları polis barikatını aşarak Kongre binasına girdi. Bina içinde yaşanan çatışmalarda vurulan bir kadının ağır yaralandığı duyuruldu.

MSNBC Live'ın geçtiği habere göre, kongre binası içindeki protestolarda vurulan bir kadın ağır yaralandı. Sağlık ekiplerinin müdahale ettiği kadının kimliği ise açıklanmadı.

yarali-abd.jpg

BİDEN'DAN AÇIKLAMA

ABD'nin seçilmiş Başkanı Joe Biden'dan açıklama:

Mevcut Başkan Trump’ı ulusal kanallara çıkıp açıklama yapmaya çağıran Biden'ın açıklamasından satır başları şöyle:

"Demokrasimiz benzeri görülmemiş bir saldırı altında. Bu kaotik manzara gerçek Amerika'yı yansıtmıyor ve derhal sona ermeli. Bunu yapanlar kanunsuz aşırılıkçılar. Yapılan protesto değil bir kalkışmadır. "

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar