ABD'de mortgage faizleri yüzde 7 sınırını aştı

ABD'de mortgage faizleri yüzde 7 sınırını aştı
ABD'de konut piyasası, mortgage (konut kredisi) faiz oranlarının yüzde 7,06 ile geçen yılın Aralık ayından bu yana görülen en yüksek seviyeye ulaşmasıyla yeni bir döneme girdi.

Mortgage Bankalar Birliği'nin (MBA) 16 Şubat haftasına ilişkin raporuna göre, yükselen faiz oranları, konut alıcıları ve yeniden finansman arayışındakiler üzerinde belirgin bir etki yarattı.

MBA'nın açıkladığı verilere göre, söz konusu haftada mortgage başvurularında bir önceki haftaya göre yüzde 10,6'lık bir azalma yaşandı. Konut satın alma amaçlı başvurularda yüzde 10, yeniden finansman başvurularında ise yüzde 11'lik bir düşüş gözlendi. Bu durum, faiz oranlarındaki artışın talep üzerindeki doğrudan etkisini gösteriyor.

ABD genelinde 30 yıllık vadeli mortgage için ortalama faiz oranı, yüzde 6,87'den yüzde 7,06'ya yükselerek, son ayların en yüksek seviyesine ulaştı. Aynı zamanda, 15 yıllık vadeli mortgage faiz oranları da yüzde 6,53'ten yüzde 6,61'e çıkarak benzer bir eğilim izledi.

MBA Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Başekonomisti Mike Fratantoni, enflasyonun Ocak ayında beklenenin üzerinde artması ve bu durumun yakın vadede faiz indirimleri beklentilerini zayıflatmasıyla, mortgage faiz oranlarının yeniden yüzde 7'nin üzerine çıktığını belirtti. Fratantoni, yüksek faiz oranları ve ev fiyatlarının, arzın kısıtlı olduğu piyasada alıcıları oldukça hassas bir konuma getirdiğine dikkat çekti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar