ABD'de Halkbank aleyhindeki davanın temyiz duruşması New York'ta gerçekleştirildi

ABD'de Halkbank aleyhindeki davanın temyiz duruşması New York'ta gerçekleştirildi

Halkbank'ın FSIA (Yabancı Devlet Dokunulmazlık Yasası) kapsamında yargı bağışıklığı talebiyle temyize götürdüğü davanın duruşması, New York'ta gerçekleşti.

İkinci Bölge Temyiz Mahkemesi'nde yapılan duruşmaya, video konferans ile bağlanan Yargıç Jose Cabranes ve mahkeme heyetinden diğer yargıçlar Amalya Kearse ve Joseph Bianco, New York Güney Bölgesi Başsavcılığı ile Halkbank'ın avukatları katıldı.

Taraflara, iddia ve savunmalarını mahkeme heyetine sözlü olarak sunmaları için süre verildi. Başsavcılık, Halkbank'ın FSIA kapsamında yargı bağışıklığının olmadığını belirtirken, Banka avukatları Türkiye'deki faaliyetleri ve teamül hukukunu öne sürerek suçlamaların yabancı devlete ait bir şirkete yöneltilmemesi gerektiğini savundu.

Mahkeme heyeti, kararın ileri bir tarihte açıklanacağını bildirdi. Geçen yılın nisan ayında Yüksek Mahkeme, FSIA'nın ceza hukuku davalarına uygulanamayacağına hükmetmiş, ancak İkinci Bölge Temyiz Mahkemesi'nden Halkbank'ın itirazını tekrar gözden geçirmesini istemişti.

İkinci Bölge Temyiz Mahkemesi, Halkbank'ın temyiz talebini kabul ederse dava kapanacak, aksi takdirde Halkbank'ın yargılanması New York Güney Bölge Mahkemesi'nde devam edecek.