ABD, üs saldırısına karşılık Irak ve Suriye'de saldırılarına başladı

ABD, üs saldırısına karşılık Irak ve Suriye'de saldırılarına başladı
ABD, 28 Ocak'ta Suriye-Ürdün sınırındaki Amerikan üssüne yapılan saldırıya karşılık olarak bölgede ilk kez saldırı düzenlediğini açıkladı.

CENTCOM'un yazılı açıklamasına göre, Suriye ve Irak'ta İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü'ne bağlı milis gruplara ait en az 85 hedef, ABD'den havalanan uzun menzilli bombardıman uçaklarıyla vuruldu. ABD Başkanı Joe Biden, üs saldırısına karşılık verdiklerini duyurarak, karşılığın kendi seçtikleri zaman ve mekanlarda süreceğini belirtti.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, üs saldırısına karşı saldırılarının başladığını ve verecekleri karşılığın başlangıcı olduğunu ifade etti. Saldırılarda İran Devrim Muhafızları Ordusu ve bağlı milis gruplara ait kumanda ve kontrol merkezleri, roket ve füze depoları, insansız hava araçları hedef alındı.

Irak'ın batısında ise ABD saldırısı sonucu İran destekli Şii milis gücü Haşdi Şabi'ye ait silah deposu vuruldu. Bu saldırılar, Irak yönetimi tarafından ülke egemenliğinin ihlali olarak değerlendirildi.

Suriye'nin Deyrizor bölgesinde ve çevresindeki gerilim ise devam ediyor. Son dönemde bu bölgedeki ABD üslerine karadan karaya atış yapılan silahlar ve SİHA'larla saldırılar düzenleniyordu. Fırat Nehri'nin doğusundaki Deyrizor toprakları, ABD destekli terör örgütü YPG/PKK'nın kontrolünde bulunurken, batı yakasındaki bölgeler Esed rejimi ve İran destekli gruplar tarafından kontrol ediliyor. ABD saldırıları, bölgedeki istikrarın sağlanması ve egemenlik ihlallerine karşı bir tepki olarak gerçekleşti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar