Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Fatih Ergin

Fatih Ergin

25. SAAT

ABD ordusundaki büyük tehlike

CSIS''in araştırmasına göre Ukrayna''daki savaş, ABD ordusunun Çin''e karşı muhtemel savaşındaki yeteneklerini ve kapasitesini sarsabilir.

Bu durum da savaşın seyrini değiştirebilir.

Düşünün ABD, Rusya''nın geçen yıl Ukrayna''yı işgalinden bu yana Ukrayna''ya 27 milyar dolardan fazla askeri teçhizat ve malzeme göndermiş/gönderecek (Teyitsiz kaynaklar 90 milyar dolar civarında diyor.)

27m, Ukrayna''nın savunma bütçesinin iki katı. 2023 savunma bütçesinde ise 45 milyar dolar sadece Ukrayna için ayrıldı.

Balistik kasktan askeri araçlara, hassas füzelerden hava savunma sistemlerine… Tabiri caizse Ukrayna ordusu baştan yaratıldı.

Yaratıldı ama ABD''nin kapasitesi ne durumda? Silahlar veriliyor ama yerini doldurmak ne kadar kolay? İşte CSIS araştırması da buna yönelik.

ABD, Ukrayna''ya gönderdiği bazı önemli silah türlerini üretmek için parası olsa da zamana ihtiyaç duyacak. Örnek vermek gerekirse; Ukrayna''ya 160''tan fazla M777 155 mm obüs teslim eden ABD''nin stoğu ciddi manada düştü.

Tekrar bunları envanterine eklemek için üretici BAE Systems''in üretim hattını kurması gerekiyor. Testlerle birlikte üretim en az birkaç yıl.

Daha önce de kısaca bahsetmiştim. Ukrayna savaşı bize modern silahların "leblebi gibi" hızla tükendiğini gösterdi.

Bir de bu silahların yerlerine koyulma süresi var ve burada parayla satın alınamayan "zaman" eksikliği sorun teşkil ediyor.

Büyük güçler arasındaki savaşların muhtemelen uzun süreli, endüstriyel tarzda bir çatışma olacağı ve uzun süreli mühimmat üretimine/stoğuna ihtiyaç duyacağı öngörülüyor.

Şu an ABD adım atmazsa, olası bir savaşta bu kapasiteyi artırması için zamanı olmayabilir ve savaşın seyri değişebilir. Rapora göre birçok sistemde stoklar düşmüş.

Mesela Çin''i püskürten şey uzun menzilli hassas gemi savar füzeleri. Çin Tayvan''a saldırdığında yeterli stoğu olmayan ABD ne yapacak?

En iyi ihtimalle Lockheed Martin''in LRASM''leri yapması iki yıl. Bir de şu var: Tayvan-Çin savaşında ABD''nin şu ana kadar sevk ettiği tüm askeri sistemler ve malzemeler bir hafta içinde tükeneceği düşünülüyor. Korkunç.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları