ABD: İsrail Amerikan silahlarını uluslararası hukuka uygun kullanıyor

ABD: İsrail Amerikan silahlarını uluslararası hukuka uygun kullanıyor
ABD Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Gazze'deki saldırıları sırasında ABD'den aldığı silahları uluslararası hukuka uygun şekilde kullandığına dair yazılı bir güvence verdiğini duyurdu.

Bakanlık Sözcüsü Matthew Miller, günlük basın brifinginde bu konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Miller, İsrail'in yanı sıra Kolombiya, Irak, Kenya, Nijerya, Somali ve Ukrayna'dan da benzer şekilde yazılı güvence mektupları aldıklarını belirtti. Bu mektupların, ABD silahlarının "uluslararası hukuka uygun şekilde kullanıldığı" ve kullanılacağı konusunda bir teminat olduğunu vurguladı.

Sözcü Miller, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın geçen hafta verdiği sözlü beyandan sonra Tel Aviv yönetiminin Washington'a bu yazılı güvenceyi ilettiğini ifade etti.

Miller, yapılan değerlendirmeler sonucunda İsrail'in uluslararası insani hukuku ihlal etmediğini belirterek, İsrail'in ABD'den aldığı silahları uluslararası hukuka uygun şekilde kullandığına dair güvence verdiklerini savundu.

ABD Başkanı Joe Biden'ın 8 Şubat'ta yayımladığı memorandumda, ABD'nin silah yardımı alan ülkelerden alınacak yazılı güvencelerin Kongre'ye sunulması gerektiği belirtilmişti. Bu güvencelerin alınmaması durumunda askeri yardımların geçici olarak askıya alınabileceği kaydedilmişti.

Miller, mayıs ayında Kongre'ye bu yönde resmi bildirimde bulunacaklarını ve bu bildirimlerin ilgili memorandum doğrultusunda yapılacağını belirtti.

ABD'nin, İsrail'in Gazze'deki saldırılarına destek vermesi ve bu silahların sivillerin ölümünde kullanılması nedeniyle eleştirilere maruz kaldığı biliniyor. Bu güvencelerin alınmasıyla birlikte, ABD'nin İsrail'e olan desteği üzerindeki baskıların azalması bekleniyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar