ABD Hamas'ın kapısında!

ABD Hamas'ın kapısında!

Hamas, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nde kabul edilen ve Gazze Şeridi'nde üç aşamalı ateşkes teklifine uluslararası destek çağrısında bulunan kararı kabul ettiğini duyurdu.

ABD Başkanı Joe Biden’ın 31 Mayıs'ta açıkladığı üç aşamalı ateşkes planını destekleyen karar tasarısı, BM Güvenlik Konseyi'nde oylamaya sunuldu. Tasarı, 14 lehte ve 1 çekimser oyla kabul edildi; Rusya çekimser oy kullandı. Oylamanın ardından Hamas, BM Güvenlik Konseyi'nde kabul edilen bu kararı benimsediğini açıkladı.

BMGK'nin Gazze'de ateşkes kararı sonrası Hamas: Müzakereye hazırız

Hamas yetkilisi Sami Abu Zuhri, detayları müzakere etmeye hazır olduklarını belirterek, İsrail'in bu karara uymasını sağlamanın Washington'un sorumluluğunda olduğunu ifade etti. Zuhri, "ABD yönetimi, BM Güvenlik Konseyi kararını uygulayarak işgali derhal sona erdirmeye yönelik taahhütlerini yerine getirmek için gerçek bir sınavla karşı karşıya" dedi.

ABD Başkanı Biden’ın açıkladığı üç aşamalı ateşkes planının detayları şöyle:

Birinci Aşama: İsrailli rehinelerin Filistinli mahkumlar karşılığında serbest bırakılması, altı aylık ateşkes, İsrail güçlerinin Gazze’nin yerleşim yerlerinden çekilmesi ve Filistinli sivillerin yaşadıkları yerlere dönmesi. Bu aşama ayrıca, Gazze Şeridi'ne insani yardımların güvenli bir şekilde girişini öngörüyor.

İkinci Aşama: Gazze’de kalan rehinelerin serbest bırakılması ve İsrail ile Hamas arasında düşmanlığın kalıcı olarak sona erdirilmesine yönelik bir anlaşmanın sağlanması, İsrail güçlerinin Gazze’den tamamen çekilmesi.

Üçüncü Aşama: Gazze’de yeniden inşa planının hayata geçirilmesi ve hayatını kaybeden rehinelerin cenazelerinin ailelerine teslim edilmesi.