ABD, Gazze sahiline acil yardımlar için askeri liman kurmaya hazırlanıyor

ABD, Gazze sahiline acil yardımlar için askeri liman kurmaya hazırlanıyor
Gazze'de 6 haftalık acil ateşkes için durmadan çalıştığını belirten Biden, ABD ordusuna insanı yardım için Gazze'de geçici liman kurulması görevi verdiğini söyledi.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre, ABD Başkanı Joe Biden, Amerikan ordusuna Gazze sahilinde acil yardımların deniz yoluyla ulaştırılması için talimat verecek. Ulusal Güvenlik Konseyi yetkilisi, yaptığı telefonlu bilgilendirme toplantısında, Biden'ın Kongre'deki "Birliğin Durumu" konuşmasında Amerikan ordusuna talimat verdiğini ve Gazze'ye yardımların deniz yoluyla taşınabilmesi için askeri bir liman kurma çalışmalarının başlayacağını açıkladı.

Görevliler, askeri limanın kurulmasıyla birlikte büyük gemilerin Gazze'ye daha fazla insani yardım ulaştırabileceğini, gıda, su, ilaçlar ve konaklama ekipmanlarının bu yardımlar arasında yer alacağını belirttiler. Yardımların İsrail ile koordineli bir şekilde gerçekleştirileceği ifade edilirken, rota olarak Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin Larnaka Limanı'nın kullanılacağı belirtildi.

Ayrıca, Beyaz Saray yetkilisi, Amerikan askerinin Gazze'ye ayak basmayacağını, sadece yardımların limana ulaştırılması ve koordinasyonundan sorumlu olacaklarını ifade etti. Biden yönetimi, İsrail'in saldırıları devam ederken Tel Aviv'e verdiği destek nedeniyle eleştiriliyor ve Gazze'deki insani krizin bir sorumlusu olarak gösteriliyordu. Bu adım, ABD'nin Gazze'ye yönelik insani yardımları arttırma ve krize çözüm bulma çabalarını güçlendirmeyi amaçlıyor.

BM Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın toplantısında konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Gazze'ye kara yoluyla büyük ölçekli yardım ulaştırılmasına odaklanılması gerektiğini belirtti. Dujarric, BM'nin bu yönde çabalarını sürdürdüğünü ve kara yoluyla yardımın daha maliyetli ve etkili olduğunu vurguladı. BM'nin planladığı 224 yardım misyonundan sadece yarısının İsrailli yetkililer tarafından desteklendiğini ve Gazze'nin kuzeyine planlanan 24 misyondan sadece 5'inin gerçekleşebildiğini paylaştı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar