ABD ekonomisi büyümeye devam ediyor

ABD ekonomisi büyümeye devam ediyor
ABD'nin ekonomisi, 2023'ün son çeyreğinde %3,4'lük bir büyüme performansı sergileyerek beklentileri aştı.

ABD Ticaret Bakanlığı, Ekim-Aralık 2023 dönemi Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) nihai verilerini yayınladı. Buna göre, ABD'deki GSYH geçen yılın son çeyreğinde yıllıklandırılmış olarak %3,4 arttı.

Bu dönemde GSYH verisi, piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti. Ekonomik büyümenin %3,2 olacağı öngörülmüştü. Geçen yılın dördüncü çeyreğine ilişkin öncü verilerde ekonominin %3,3 büyüdüğü, ikinci tahminde ise %3,2 büyüme kaydedildiği belirtilmişti.

ABD ekonomisi, 2023 yılında genel olarak %2,5 büyüdü. Bu, 2022'deki %1,9'luk büyümenin üzerinde bir performans sergilediği anlamına geliyor.

Dördüncü çeyrekteki büyümeye, tüketici harcamaları, eyalet ve yerel hükümet harcamaları, ihracat, konut dışı sabit yatırımlar, federal hükümet harcamaları ve konut sabit yatırımlarındaki artışlar önemli katkı sağladı. Ancak aynı dönemde özel envanter yatırımları azalırken, ithalat arttı.

GSYH'deki revizyonlar, öncelikle tüketici harcamaları ve konut dışı sabit yatırımlardaki yukarı yönlü değişikliklerle özel envanter yatırımlarındaki aşağı yönlü revizyonlarla dikkat çekti.

Ayrıca, işsizlik maaşı başvurularında da düşüş yaşandı. 23 Mart ile biten haftada ilk kez işsizlik maaşı talebinde bulunanların sayısı 210 bine gerileyerek piyasa beklentilerinin altında kaldı. Süregelen işsizlik maaşı başvuruları ise artış gösterdi ve 16 Mart ile biten haftada 1 milyon 819 bine çıktı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar