AB Yüksek Temsilcisi Borrell'den Gazze çağrısı

AB Yüksek Temsilcisi Borrell'den Gazze çağrısı
Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının devam ettiği şartlarda yaşananların "insani felaket" olduğunu belirterek, "Bu insani felaket doğal bir afet değil, deprem veya sel değil. Bu, insanın sebep olduğu bir felakettir ve durdurulmalıdır" dedi.

AB Dış İlişkiler Servisi tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, Borrell, Brezilya'nın Rio de Janeiro kentinde başlayan G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Ukrayna-Rusya Savaşı ve İsrail'in Gazze'deki saldırıları gibi küresel krizlere değindi.

Borrell, İsrail'in Gazze'deki saldırılarını sürdürmesiyle ilgili olarak, "Gazze'deki sivil halkın maruz kaldığı trajediyi göz ardı edemeyiz. Birçok masum insan hayatını kaybetti. Nüfusun yüzde 90'ı evlerinden edildi. Bu insani felaket doğal bir afet değil, deprem veya sel değil. Bu, insanın sebep olduğu bir felakettir ve durdurulmalıdır." ifadelerini kullandı.

Borrell, Gazze'deki saldırıların sona ermesi için 27 AB ülkesinden 26'sının "İsrail'in Refah bölgesine yönelik saldırı planından vazgeçme, sürdürülebilir ateşkes, esirlerin koşulsuz serbest bırakılması ve bölgeye daha fazla ve hızlı insani yardımın sağlanması için acilen çatışmalara insani ara verilmesi" çağrısını hatırlattı.

Ayrıca, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ve İrlanda Başbakanı Leo Varadkar'ın AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'e gönderdiği mektupla, İsrail ile ticari ilişkilerin gözden geçirilmesini talep ettiklerine dikkat çeken Borrell, "Mesele İsrail'in uluslararası ve insani hukuku yerine getirmesi değil, bunu gerçekten yapması meselesidir. AB'nin iki üyesi bu konuyu ele alacak." şeklinde konuştu.

Borrell ayrıca, Batı Şeria'da yaşanan şiddet olaylarının iki devletli çözümün önündeki engel olduğunu vurgulayarak, bölgede kalıcı barışın sağlanması için uluslararası toplumun çabalarını artırması gerektiğini belirtti. Borrell, BM Güvenlik Konseyi'nin iki devletli çözüm ilkesini oybirliğiyle kabul etmesinin önemine de değindi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar