AB ekonomisi şokta: İflaslar artarken büyüme durdu

AB ekonomisi şokta: İflaslar artarken büyüme durdu
AB ekonomisi, 2023’ün ikinci çeyreğinde beklenmedik bir durumla karşılaştı ve büyüme konusunda hayal kırıklığına uğradı. Son verilere göre, bu çeyrekte ekonomi hiç büyümedi ve tamamen durgun bir seyir izledi.

Avrupa Birliği’nin ekonomik performansı, umut verici beklentilere aykırı bir şekilde durma noktasına geldi. İkinci çeyrek boyunca ekonominin büyüme göstermemesi, birçok sektörü etkileyen olumsuz faktörlerin bir sonucu olarak değerlendiriliyor. Bu süre zarfında tedarik zincirlerinde yaşanan kesintiler, enerji krizi ve COVID-19 salgınının devam etmesi gibi etkenler, işletmelerin faaliyetlerini sürdürme konusunda sorunlar yaşamasına neden oldu.

AVRUPA BİRLİĞİ EKONOMİSİ 2023’TE DENGEDE KALAMADI

Avrupa Birliği Ekonomisi 2023 yılı ikinci çeyreğinde durgunluk yaşıyor. Şirket iflasları ise tarihi bir rekora ulaştı. Uluslararası ticarette pandemi ve savaş etkisiyle yaşanan kesintiler, enerji tedarikindeki zorluklar Avrupa Birliği ekonomilerinin büyümesini olumsuz etkiledi.

Ayrıca enflasyon oranı da uzun yıllardır ulaşılmayan seviyelere yükseldi. Avrupa Birliği ekonomisi stagflasyon tehlikesiyle karşı karşıya. Durum böyle olunca şirket iflasları da rekor kırdı. Yeni şirket kurma sayısı pek değişmese de iflas eden şirket sayısı hiç olmadığı kadar yüksek.

AVRUPA BİRLİĞİ’NDE ŞİRKET İFLASLARI REKOR KIRDI

Avrupa Birliği’nde şirket iflasları, ikinci çeyrekte rekor seviyeye ulaştı. Avrupa İstatistik Ofisi’nin yayınladığı verilere göre, 2023 yılının nisan-haziran döneminde iflasını ilan eden şirketlerin sayısı önceki çeyreğe göre % 8,4 arttı. Bu, verilerin toplanmaya başladığı 2015 yılından bu yana en yüksek seviye olarak kaydedildi.

İflas eden şirketler arasında en çok artış gösteren sektörler ise konaklama ve gıda oldu. Konaklama ve yiyecek hizmetleri sektöründe iflas eden şirket sayısı ikinci çeyrekte % 23,9 artış yaşadı. Bununla birlikte, lojistik ve depolama sektörü % 15,2 artışla ikinci sırada yer aldı, eğitim, sağlık ve sosyal faaliyetler ise % 10,1 artışla üçüncü sırayı aldı.

Pandemi öncesi dönem olan 2019 yılının ekim-aralık çeyreğiyle karşılaştırıldığında, çoğu sektörde iflaslar yeniden artış gösterdi. Konaklama ve yiyecek hizmetleri sektöründe iflaslar % 82,5, lojistik ve depolama sektöründe ise % 56,7 artış gösterdi. Sanayi sektöründe % -11,5 ve inşaat sektöründe % -2,7 oranında bir düşüş görüldü.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar